Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

Ειλικρίνεια: το θεμέλιο μιας υγιούς σχέσης




«Το να κρύβετε την αλήθεια σε μια σχέση είναι σαν να μην ποτίζετε ένα φυτό֗ καταλήγετε να σκοτώνετε εκείνο που κάποτε ήταν ζωντανό και αναπτυσσόταν. Έπειτα από ένα διάστημα που η αλήθεια παραμένει κρυμμένη, θα κοιτάξετε πίσω σας και θα αναρωτηθείτε: ‘Τι έγινε εκείνο το υπέροχο συναίσθημα; Που πήγε η μαγεία;’. Η απάντηση είναι ότι η αγάπη και η μαγεία βρίσκονται θαμμένες κάτω από σωρούς άφατων συναισθημάτων. Ναρκώνοντας τα ανεπιθύμητα συναισθήματα, ναρκώνετε και την ικανότητά σας να νιώσετε τα θετικά. Κάθε φορά που απωθείτε ένα συναίσθημα, το οποίο δεν θέλετε να αντιμετωπίσετε, καταστρέφετε αυτόματα και την ικανότητά σας να αισθάνεστε, και σταδιακά, βήμα προς βήμα, σκοτώνετε το πάθος σε όλες σας τις σχέσεις» (σελ. 70).


«Κάθε φορά που λέτε όλη την αλήθεια για τα συναισθήματά σας και επιστρέφετε στην αγάπη που υπάρχει μέσα σας αυξάνεται η ικανότητά σας να αγαπάτε. Κάθε φορά που καταπνίγετε την πλήρη αλήθεια και κατ’ επέκταση απωθείτε τα συναισθήματά σας, η ικανότητά σας να αγαπάτε μειώνεται.  Μέσα από αυτή την καινούργια οπτική μπορείτε να δείτε τι πήγε στραβά στο παρελθόν και να ανακτήσετε γρήγορα αυτή την ικανότητα» (σελ. 76).

«Αν κρίνετε πως τα συναισθήματά σας είναι ασύμβατα με την εικόνα του εαυτού σας, θα καταλήξετε απωθώντας τα. Τα συναισθήματα που δεν απωθείτε είναι εκείνα τα οποία θεωρείτε ‘ακίνδυνα’ να εκφράσετε» (σελ. 77).

«Κάθε συναίσθημα που απειλεί την ικανότητά μας να αγαπήσουμε ή να αγαπηθούμε είναι ένας στόχος για απώθηση… Η απώθηση, όμως, δεν τα εξαφανίζει. Τα συναισθήματα δεν πεθαίνουν ποτέ. Αρνούνται να σιωπήσουν… επιστρέφουν για να μας καταδιώκουν. Απωθώντας τα συναισθήματά σας, ναρκώνετε σταδιακά την ικανότητά σας να νιώθετε. Η καρδιά σας γίνεται ψυχρή και το πηγάδι της αγάπης μέσα σας στερεύει» (σελ. 77-79).


Απόσπασμα από το βιβλίο:
Gray, John. (2008). Αγαπήστε ξανά. Αθήνα: Εκδόσεις Φυτράκη.


1 σχόλιο:

  1. Τι ωραία αυτά τα βιντεάκια! Έχετε βρει τα πιο μεστά λόγια από διάφορα βιβλία. Είναι ωραίο να τα ακούς λίγο πριν πέσεις για ύπνο και λόγω κόπωσης από την δύσκολη μέρα δεν μπορείς να διαβάσεις. .. Η φωνή του ψυχολόγου που αφηγείται είναι τόσο γαλήνια που σε ηρεμεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή