Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Αυτοπειθαρχία



Πόσο κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, τη στιγμή που πρέπει και όπως πρέπει; Πόσο τηρούμε το πρόγραμμα που πρέπει ή που εμείς οι ίδιοι θέτουμε και για πόσο χρονικό διάστημα παραμένουμε πιστοί σε αυτό;

Πρόκειται για μια ικανότητα ελέγχου των επιθυμιών μας και επικέντρωσης σε όσα πρέπει να γίνουν για την επίτευξη των στόχων. Είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να πετύχουμε όσα ονειρευόμαστε, για να πραγματοποιήσουμε τους στόχους που θέτουμε. Όταν βάζουμε στόχους ή όταν οργανώνουμε το πρόγραμμά μας ενδέχεται στην πορεία να υπάρξουν εμπόδια που θα λειτουργήσουν ανασταλτικά στην επίτευξη αυτών. Το πόσο επιτυχής θα είναι η πορεία εξέλιξης των πραγμάτων εξαρτάται από τον βαθμό αυτοπειθαρχίας που έχουμε. 

Κάποιοι μπορεί να σκεφθούν ότι η αυτοπειθαρχία συνδέεται με άγχος, θυσίες, στερήσεις, περιορισμούς, καταπίεση και απώλεια της ευχαρίστησης. Ωστόσο, η αυτοπειθαρχία μας δίνει μια καλύτερη διαχείριση του χρόνου και των δραστηριοτήτων που πρέπει να φέρουμε εις πέρας, συμβάλλοντας στη βελτίωση του εαυτού.


Πώς μπορούμε σταδιακά να αρχίσουμε να πειθαρχούμε στους στόχους που εμείς οι ίδιοι θέτουμε;

Ας αρχίσουμε να οργανώνουμε την καθημερινότητά μας και αυτά που πρέπει να διεκπεραιώσουμε, θέτοντας ρεαλιστικούς στόχους. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις ανάγκες και τις δυνάμεις μας, τις ικανότητες και τις αδυναμίες μας. Ακόμη, είναι σημαντικό να μπορούμε να μένουμε μακριά από κακές συνήθειες και εξαρτήσεις, που μας κρατούν πίσω. Το πρόγραμμα που εμείς οι ίδιοι καθορίζουμε θα πρέπει να ακολουθείται συστηματικά, χωρίς αναβολές και χωρίς καθυστερήσεις. Αυτός είναι ένας τρόπος εκπαίδευσης του εαυτού μας στο να πειθαρχεί στο πρόγραμμα που έχουμε και στους στόχους που θέτουμε. 

Ακόμη κι αν η υλοποίηση των στόχων ή η τήρηση του προγράμματος αρχικά μας φαίνεται ως μια εύκολη υπόθεση, σταδιακά μπορεί να εμφανιστούν εμπόδια. Όταν ο ενθουσιασμός μειωθεί ή το ενδιαφέρον εξαφανιστεί τότε χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ την ικανότητα να πειθαρχήσουμε, ώστε να παραμείνουμε αφοσιωμένοι στους στόχους που έχουμε ήδη θέσει. Η αυτοπειθαρχία που έχουμε φαίνεται μέσα από την τήρηση μακροπρόθεσμων στόχων που θέτουμε και τους οποίους δεν εγκαταλείπουμε. Αυτό δε σημαίνει πως προσανατολιζόμαστε σε μελλοντικούς και μακρινούς στόχους. Πρόκειται για μικρές καθημερινές, συστηματικές δράσεις που μας βοηθούν να παραμείνουμε συνεπείς και να υποστηρίξουμε τους στόχους που εμείς οι ίδιοι έχουμε θέσει. 

Για να μπορέσουμε να πειθαρχήσουμε είναι σημαντικό πρώτα να ξεκαθαρίσουμε μέσα μας τι ακριβώς θέλουμε, τι ανάγκες έχουμε και τι ικανότητες έχουμε προς επίτευξη των στόχων μας. Για να μπορέσουμε να πειθαρχήσουμε θα πρέπει να μειώσουμε όλα όσα μας αποσπούν από τους στόχους μας και να εγκαθιδρύσουμε ως συνήθειες όλα όσα συμβάλλουν σε αυτά που επιθυμούμε να πετύχουμε. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βάζουμε προτεραιότητες με βάση τους στόχους μας και τις δραστηριότητες που επιθυμούμε να πραγματοποιηθούν. 

Ας καθορίσουμε πρώτα:
Τι θέλω;
Γιατί το θέλω;
Πως μπορώ να το πετύχω;
Τι αλλαγές θα πρέπει να συμβούν για να το καταφέρω;
Τι συμπεριφορές θα πρέπει να υιοθετήσω για να επιτύχω τον στόχο;
Τι ικανότητες πρέπει να αναπτύξω;
Ποια εμπόδια εμφανίζονται και πως μπορώ να τα ξεπεράσω;
Πόσο μπορώ να οπτικοποιήσω τα αποτελέσματα των επιθυμιών μου;
Πόσο υποστηρικτικό είναι το περιβάλλον μου σε αυτούς τους στόχους;
Τι είναι πιο σημαντικό για μένα τώρα;

Η αυτοπειθαρχία αποτελεί μια ικανότητα που διαρκώς μπορούμε να την εξελίσσουμε, ώστε να έχουμε μια χαρούμενη και ολοκληρωμένη ζωή, χωρίς αναβολές, χωρίς παλινδρομήσεις και καθυστερήσεις, χωρίς απωθημένα και συνεχείς αποτυχίες.

Βιβλιογραφία:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου