Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: εξασφαλίζοντας μια καλή ψυχική υγεία


Η ψυχική ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί στον καθένα μας, αλλά μπορεί και να μας επηρεάσει άμεσα ή έμμεσα… Πρόκειται για διαταραχές άγχους, διάθεσης και συμπεριφοράς που ορισμένες φορές δυσκολευόμαστε να εντοπίσουμε και να ζητήσουμε βοήθεια. Επομένως, οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι και ευαισθητοποιημένοι για τέτοιου είδους θέματα, αλλά και ανοιχτοί ώστε να μπορέσουμε να δούμε εγκαίρως τις αλλαγές και να αναζητήσουμε τρόπους παρέμβασης και αντιμετώπισης. 

Στόχος είναι η ψυχική μας υγεία, που εξαρτάται από ένα σύνολο παραγόντων, όπως τη συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική μας ευημερία. 


Η ψυχική υγεία επηρεάζει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και πράττουμε στη ζωή μας, τον τρόπο που ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις και τις αντιξοότητες της καθημερινότητάς μας. Η ψυχική μας υγεία συμβάλλει στον τρόπο που διαχειριζόμαστε τις στρεσογόνες καταστάσεις, που σχετιζόμαστε με τους άλλους και που κάνουμε τις επιλογές στη ζωή μας. Σε κάθε στάδιο της ζωής μας, με κάθε νέο γεγονός ή συμβάν, η ψυχική μας υγεία μπορεί να απειλείται ή να διαταράσσεται.


Εξασφαλίζοντας μια καλή ψυχική υγεία μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα και πιο ευτυχισμένα. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πόσο σημαντικό είναι να φροντίζουμε για τη δική μας ψυχική υγεία και για την ψυχική υγεία των σημαντικών για εμάς προσώπων. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε να είμαστε θετικοί, να αλληλεπιδρούμε και να επικοινωνούμε με ανθρώπους που είναι σημαντικοί για εμάς, να αντιμετωπίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε τις δύσκολες καταστάσεις, να βρίσκουμε τρόπους και στιγμές χαλάρωσης και ικανοποίησης, να βοηθάμε τους άλλους και κυρίως να βοηθάμε τον ίδιο μας τον εαυτό… να είμαστε καλά…

Η ψυχική υγεία είναι ένα θέμα που μας απασχολεί όλους και όχι μόνο τους ανθρώπους ή τις οικογένειας που αντιμετωπίζουν ζητήματα ψυχικής ασθένειας. Δεν χρειάζεται να φτάσουμε στα πρόθυρα της ψυχικής διαταραχής για να εκτιμήσουμε τη σημαντικότητα της ψυχικής υγείας. 


Η καλή ψυχική υγεία ενδυναμώνει και ενισχύει την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, αλλά και τις κρίσεις και προκλήσεις της ζωής μας. Η καλή ψυχική υγεία είναι απαραίτητη για να δημιουργήσουμε τη ζωή που θέλουμε, όπως εμείς επιθυμούμε… με τους ανθρώπους που έχουμε επιλέξει και με τις ανάγκες που θεωρούμε ότι είναι η δική μας προτεραιότητα. Μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ψυχική μας υγεία δίνοντας έμφαση στα συναισθήματα, στις σκέψεις μας, στις σχέσεις και στην εσωτερική μας ισορροπία.


Μέσα από τα ικανοποιητικά επίπεδα ψυχικής υγείας μπορούμε να εξασφαλίσουμε ικανότητα για ζωή, απόλαυση και διασκέδαση, ικανοποίηση, ικανότητα αντιμετώπισης των αντιξοοτήτων και των στρεσογόνων καταστάσεων, καθορισμό του νοήματος και του σκοπού στις δραστηριότητες και στις σχέσεις μας, ικανότητα για ανάπτυξη και διατήρηση ικανοποιητικών σχέσεων, υψηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, ισορροπία ανάμεσα στη επαγγελματική και προσωπική ζωή, καθώς και μια ευέλικτη στάση στην εκμάθηση νέων πραγμάτων και την προσαρμογή στην αλλαγή. Ας φροντίσουμε, λοιπόν, για την ψυχική υγεία τη δική μας και των σημαντικών για εμάς ανθρώπων…

Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος- Κοινωνιολόγος, MSc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου