Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Τα “super foods” του έρωτα



Τροφές που απογειώνουν τη λίμπιντο

Εν όψει Αγίου Βαλεντίνου, ίσως κάποιοι έχουμε αναρωτηθεί τι τροφές θα μπορούσε να περιλαμβάνει ένα αφροδισιακό γεύμα.

Ας δούμε κάποιες τροφές που συμβάλλουν στην αύξηση της ερωτικής και σεξουαλικής διέγερσης. Πιο συγκεκριμένα, τροφές που επηρεάζουν τις ορμόνες, τη χημεία του εγκεφάλου και τα επίπεδα της ερωτικής ενέργειας. Λειτουργούν ψυχοδραστικά αυξάνοντας τη ροή του αίματος στα ανδρικά γεννητικά όργανα ή ενισχύουν την ερωτική διάθεση και στα δύο φύλα.

Το σπαράγγι αποτελεί εξαίσια αφροδισιακή τροφή και κυρίως το φολικό οξύ το οποίο περιέχει. Αυτό συντελεί στην παραγωγή ισταμίνης, ουσίας απαραίτητης για την επίτευξη του οργασμού και στα δύο φύλα. 

Το αβοκάντο περιέχει φολικό οξύ, καθώς και τη βιταμίνη Β6, που βοηθά στην παραγωγή της ανδρικής ορμόνης και το κάλιο, που βοηθά στη ρύθμιση του θυρεοειδούς αδένα της γυναίκας. 

Τα ραπανάκια λόγω της καυτερής γεύσης τους θεωρούνται ιδανικά για την αφύπνιση της ερωτικής διέγερσης και την οργασμική κορύφωση. 

Εξέχουσα θέση καταλαμβάνει το σύκο, κι αυτό διότι εμπεριέχει αμινοξέα τα οποία εκτοξεύουν τη λίμπιντο. Ακόμη, το καρπούζι, που περιέχει λυκοπένιο, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, βοηθώντας τη στύση.

Η μπανάνα περιέχει μαγνήσιο, κάλιο και βιταμίνη Β. Συστατικά ουσιώδη για την παραγωγή σεξουαλικών ορμονών. Περιέχει χημικές ενώσεις μετάλλων και το ένζυμο “του έρωτα και της στύσης”, τη βρομελίνη, που θεωρείται ότι βοηθά τη λίμπιντο. Πλούσιος σε βρομελίνη είναι και ο ανανάς. 


Οι πιπεριές τσίλι περιέχουν καψαϊκίνη, η οποία διεγείρει τις νευρικές απολήξεις και απελευθερώνει την επινεφρίνη, γνωστή και ως αδρεναλίνη, που βοηθά τον οργανισμό να κινητοποιήσει όλες τις πηγές ενέργειάς του.

Το πιπέρι, με βασική ουσία την πιπερίνη, καθώς και το οξύ και διαπεραστικό του άρωμα αποδεδειγμένα επιδρά στην αύξηση της λίμπιντο. Εκτός από το πιπέρι, το σαφράν και το μοσχοκάρυδο συμβάλλουν στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων αυξάνοντας τη ροή του αίματος και βοηθούν στη σκληρότητα και διατήρηση της στύσης. Η κανέλα, το κύμινο και το γαρίφαλο είναι, επίσης, αφροδισιακά καρυκεύματα. 


Ιδιαίτερα σεξουαλική τροφή θεωρούνται και τα βατόμουρα, που συμβάλλουν στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και την καλύτερη ροή του αίματος προς το πέος κατά τη σεξουαλική επαφή, διατηρώντας σταθερές και μεγαλύτερης διάρκειας στύσεις.

Υπάρχουν και ορισμένα ποτά που απογειώνουν την ερωτική διάθεση, όπως το κρασί και η σαμπάνια. Ειδικά, ένα μείγμα κόκκινου κρασιού με σκόρδο, τζίντζερ, κανέλα και ζάχαρη υπήρξε πολύ δημοφιλές αφροδισιακό ηδύποτο για αιώνες. Όμως, βασιλιάς όλων είναι το αψέντι, που είναι ένα πολύ δυνατό απεριτίφ, με βασικό συστατικό την αρωματική αψιθιά. Ωστόσο, σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει παραισθήσεις. Τέλος, άλλα ηδύποτα με αφροδισιακές ιδιότητες είναι το Chartreuse και το Benedictine.

Για επιδόρπιο μπορούν να χρησιμοποιηθούν κάποια φρούτα από τα παραπάνω που αναφέρθηκαν, σε συνδυασμό με καρύδια, αμύγδαλα, ρόδι και μέλι καθώς και το μάνγκο, το οποίο είναι πλούσιο σε συστατικά που μιμούνται τα οιστρογόνα και αυξάνει την ερωτική διάθεση και στα δύο φύλα.  Ένας γευστικός πειρασμός θα μπορούσε να είναι: φράουλες βουτηγμένες σε σοκολάτα, καθώς οι φράουλες μοιάζουν με το σχήμα της καρδιάς υποδηλώνοντας το πάθος και η σοκολάτα, η οποία περιέχει την ουσία φαινυλαιθυλαμίνη, συμβάλλει στη βελτίωση της σεξουαλικής αντοχής και ενέργειας, καθώς και στην παρατεταμένη απόλαυση του οργασμού.   



Βιβλιογραφία
Μαλανδράκης, Άρης. (2012). Sex. Εκδόσεις Ποταμός.
http://www.iatropedia.gr/sex/i-trofes-pou-ektoxevoun-tin-antochi-tou-antra-sto-sex/41001/. Sex: Οι 7 τροφές που εκτοξεύουν την αντοχή.   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου