Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Μυρωδιές και… αναμνήσεις…



* Από Παπαδόπουλο Βαγγέλη, Κοινωνικό Λειτουργό
 
Η δύναμη της μυρωδιάς… Πρόσωπα ξεχνάς, καταστάσεις ξεχνάς, κάποιες μυρωδιές όμως μένουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη…



Η μυρωδιά είναι το προϊόν της όσφρησης στο ζωικό βασίλειο και κατέχει ξεχωριστή θέση κυρίως στα ζώα, λόγω της απουσίας της ομιλίας, που κατέχει μόνο ο άνθρωπος. Παρ’ όλα αυτά είναι κάτι το μοναδικό κάθε μυρωδιά ενός φαγητού, ενός προσώπου, και ενός σπιτιού και ακόμη και του πιο απλού αντικειμένου μένει βαθιά χαραγμένη από την πρώτη στιγμή στο μυαλό ενός ανθρώπου.

Πιο συγκεκριμένα, στη μνήμη του μωρού μένουν οι πρώτες μυρωδιές από τη στιγμή της γέννησης του μέχρι τα βαθιά του γεράματα. Είναι αυτό που το καθοδηγεί στη μητέρα του και το ηρεμεί όταν την έχει χάσει και βρεθεί πάλι κοντά της.

Βέβαια και καθώς μεγαλώνει, αποτυπώνει διάφορες μυρωδιές στο μυαλό, οι οποίες είναι συνδεδεμένες με διάφορες καταστάσεις χαράς αλλά και λύπης και μπορεί να επανέρχεται σε αυτή την κατάσταση μόνο από την όσφρηση αυτής της συγκεκριμένης μυρωδιάς.

Και αυτό συνεχίζει καθώς περνάνε τα χρόνια και όταν βρεθούμε σε μια δύσκολη στιγμή αναζητούμε εκείνη τη μυρωδιά της μητέρας μας και αμέσως επιστρέφουμε στην αγκαλιά της και ηρεμούμε απλά και μόνο επειδή είναι συνδεδεμένη με την ασφάλεια και τη θαλπωρή. 

Άλλες φορές χωρίς να το καταλάβουμε εκεί που είμαστε χαρούμενοι μέσα σε μια παρέα φίλων ή ακόμη και μόνοι μας ξαφνικά όλα μας φαίνονται μαύρα και δυσοίωνα χωρίς κάποια προφανή εξήγηση και μετά από λίγη σκέψη συνειδητοποιούμε ότι όλο αυτό προκλήθηκε απλά και μόνο από μια μυρωδιά που έχει αποτυπωθεί στη μνήμη μας σε μια δυσάρεστη στιγμή χωρίς καν να το θυμόμαστε.

Κάποιες φορές πάλι εκεί που περπατάμε μέσα σε μια μάζα αγνώστων ανθρώπων, βυθισμένοι στη σκέψη μας και στα διάφορα προβλήματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο, καθαρίζει η σκέψη και γυρνάμε πίσω πολλά χρόνια όταν ήμασταν μικρά παιδιά διότι πέρασε κάποια τυχαία γυναίκα που έτυχε να φοράει το ίδιο άρωμα που φορούσε η μητέρα μας κάποια στιγμή στη ζωή της.

Κάποιες μυρωδιές είναι στενά συνδεδεμένες με αναμνήσεις… και όσα χρόνια κι αν περάσουν, μόλις εμφανιστεί η μυρωδιά μπορούμε στιγμιαία να ταξιδέψουμε πολλά χρόνια πίσω και να μας έρθουν στο μυαλό στιγμές που έχουμε ζήσει και πρόσωπα, που μπορεί να υπάρχουν ή μπορεί και να μην υπάρχουν πλέον στη ζωή μας. Κάποιες μυρωδιές μπορούν να μας ταρακουνήσουν έντονα, να μας επηρεάσουν συναισθηματικά ή να μας οδηγήσουν στην ανάκληση αναμνήσεων και εμπειριών. 

Κάποιες μυρωδιές είναι τόσο βαθιά χαραγμένες μέσα μας, που μόλις φτάσουν στη μύτη μας, μας κάνουν να νιώσουμε όπως τότε… οι μυρωδιές συνδέονται στενά με τις αναμνήσεις και κάποιες σημαντικές μυρωδιές είναι βαθιά συναισθηματικές…


Παπαδόπουλος Βαγγέλης, Κοινωνικός Λειτουργός
papevag90@yahoo.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου