Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

Εμπιστεύομαι τον εαυτό μου



Η εμπιστοσύνη που έχουμε προς τον εαυτό μας γίνεται αντιληπτή κι από τους άλλους, καθώς εκφράζεται μέσα από τη συμπεριφορά μας, τη γλώσσα μας, τον τρόπο που μιλάμε, που αντιμετωπίζουμε τους άλλους καθώς και μέσα από το σώμα μας. 




Η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας συμβάλλει στη δόμηση της αυτοεκτίμησης και της αυτοαποτελεσματικότητας. Η αίσθηση της αυτοαποτελεσματικότητας ενισχύεται όταν βλέπουμε τον εαυτό μας να κατακτά δεξιότητες και να πετυχαίνει στόχους σε διάφορους τομείς, που θεωρούμε σημαντικούς. Η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας μπορεί να δομηθεί μέσα από τη μάθηση και τη σκληρή δουλειά μας πάνω σε συγκεκριμένους τομείς που θεωρούμε σημαντικούς και θέλουμε να επιτύχουμε. Η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας χτίζεται μέσα από τους στόχους που εμείς οι ίδιοι θέτουμε και τελικά καταφέρνουμε να τους πραγματοποιήσουμε. Δεν είναι αρκετές οι επιβραβεύσεις και οι επιβεβαιώσεις των άλλων. Χρειάζεται κυρίως η δική μας προσπάθεια.

Υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης στον εαυτό μας σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε το σωστό και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε, χωρίς να μας επηρεάζει η κριτική των άλλων. Επίσης είμαστε πρόθυμοι να παίρνουμε το ρίσκο για νέα πράγματα και να στοχεύουν στο καλύτερο αποτέλεσμα, να παραδεχόμαστε τα λάθη μας και να μαθαίνουμε μέσα από αυτά, αλλά και να περιμένουμε από τους άλλους να μας συγχαρούν για τα επιτεύγματά μας και να μην περιαυτολογούμε. 

Από την άλλη μεριά, τα χαμηλά επίπεδα εμπιστοσύνης στον εαυτό μας οδηγούν στην καθοδήγηση της συμπεριφοράς μας από τις γνώμες και απόψεις των άλλων. Στηρίζουμε δηλαδή τη συμπεριφορά μας σε αυτό που σκέφτονται ή θεωρούμε ότι σκέφτονται οι άλλοι άνθρωποι για εμάς, ενώ προτιμούμε να μείνουμε στην ασφάλεια που μας προσφέρει μια θέση, παρά να πάρουμε ρίσκα και να κινδυνεύουμε να αποτύχουμε. Δουλεύουμε σκληρά για να καλύψουμε τα λάθη μας, με την ελπίδα ότι έτσι θα επιλυθεί το πρόβλημα, ξεχνώντας ορισμένες φορές κι εμείς οι ίδιοι το λάθος μας. Τρέμουμε στην ιδέα μιας παρατήρησης από τους άλλους γιατί μετράει πολύ το τι γνώμη έχουν οι άλλοι για εμάς. Νιώθουμε ότι η γνώμη των άλλων μας καθορίζει ως προσωπικότητα, ως συμπεριφορά και ως ολότητα.

Το ερώτημα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε την εμπιστοσύνη που έχουμε στον εαυτό μας;
Το βέβαιο είναι πως χρειάζεται πολύ προσπάθεια και δεν μπορεί να γίνει με συνοπτικές διαδικασίες. Είναι μια διαρκής διεργασία, στην οποία θα πρέπει να εστιάσουμε και να προσανατολίσουμε τις σκέψεις μας. Τι στόχους έχουμε; Και το πιο βασικό είναι αν βάζουμε εφικτούς στόχους ή αν αόριστα έχουμε απαιτήσεις από τον εαυτό μας. Είναι σημαντικό να βλέπουμε τι μπορούμε να καταφέρουμε, κάνοντας μικρά και σταθερά βήματα κάθε φορά. Ξεκινάμε από μια πρώτη γνωριμία με τον εαυτό μας: ποιοι είμαστε, που βρισκόμαστε και που θέλουμε να πάμε και πώς θα φτάσουμε στην κατάκτηση της εμπιστοσύνης του εαυτού μας;

Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε ποια είναι τα πράγματα που ήδη έχουμε καταφέρει στη ζωή μας. Είναι σίγουρο ότι έχουμε καταφέρει κάποια πράγματα, όμως, το ζήτημα είναι κατά πόσο αναγνωρίζουμε αυτά που ήδη έχουμε καταφέρει, καθώς συχνό φαινόμενο όσων δεν εμπιστεύονται τον εαυτό τους, είναι να υποτιμούν πολύ όλα όσα έχουν καταφέρει οι ίδιοι. Σκεφτόμαστε, λοιπόν, συχνά ποια είναι τα δυνατά μας σημεία και τα επιτεύγματά μας μέχρι σήμερα, ενώ ταυτόχρονα σκεφτόμαστε τις ευκαιρίες και τους κινδύνους που μπορεί να βιώσουμε παίρνοντας ένα ρίσκο, ζυγίζοντας τα θετικά και αρνητικά στοιχεία του εαυτού μας. Σε αυτή τη διαδικασία σημαντικό ρόλο παίζει το να καθορίσουμε τι είναι πιο σημαντικό για εμάς τους ίδιους και που θέλουμε να πάμε. Ποια είναι τα πράγματα που είναι πραγματικά σημαντικά για εμάς και τι θέλουμε να πετύχουμε στη ζωή μας; Έχουμε στόχους ή απλά αναλώνουμε τον καιρό μας στις ιδέες, σκέψεις ή επιθυμίες των άλλων; Δεν αρκεί να βάζουμε στόχους, θα πρέπει να παραμένουμε αφοσιωμένοι σε αυτούς βρίσκοντας διάφορους τρόπους για την υλοποίησή τους, αναγνωρίζοντας τη δική μας συμβολή στην επίτευξη αυτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου