Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Σχέση μητέρας- γιου




«Οι αλλαγές της ανδρικής ταυτότητας, σε μεγάλο βαθμό, επιτυγχάνονται μέσα από τις ανατροπές που παρατηρούμε στα μοτίβα της σχέσης του άνδρα με τις σημαντικές γυναίκες της ζωής του. 


Αναζητώντας τις βαθύτερες αιτίες αυτών των φαινομένων, είναι αναπόφευκτο να φτάσει κανείς στη σχέση του άνδρα με την καθοριστική γυναικεία φιγούρα της ζωής του, τη μητέρα του. Μέσα από την επαφή μας με άνδρες, γυναίκες, ζευγάρια και ολόκληρες οικογένειες επιβεβαιώνεται, ξανά και ξανά, η εγγενής και αναπόδραστη σύνδεση του άνδρα με τη γυναικεία του φύση.

Στο γνωστό βιβλίο της Badinter με τίτλο Η ανδρική ταυτότητα, η συγγραφέας υποστηρίζει ότι το αγόρι που γεννιέται από μια γυναικεία μήτρα και μένει επ’ αόριστον κάτω από την επιρροή της μητέρας πρέπει να αποβάλει την ταύτιση με τη γυναικεία του φύση για να ανδρωθεί. Αν κάτι διατρέχει σταθερά τον ψυχισμό των ανδρών είναι ο φόβος τους να μη θεωρηθεί οτιδήποτε κάνουν, σκεφτούν ή νιώσουν θηλυπρεπές.

‘’Αν δεν μπορέσει ο άνθρωπος να διαχειριστεί αυτό τον φόβο, όταν γίνει πατέρας, σε ένα βαθύ και ασυνείδητο επίπεδο θα τον διοχετεύσει στον γιο, που θα μεγαλώσει με τον ασυνείδητο τρόμο της ομοφυλοφιλίας.’’
(Ζιούβας & Κατάκη, σελ. 373-374).


Ζιούβας, Χ. & Κατάκη, Χ. (2019). Άνδρας: Η σιωπηρή επανάσταση. Αθήνα: Πατάκης.           

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου