Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Ωριμότητα, ανωριμότητα και ζήλια (Κάιν, Γ' Μέρος)



«Οι περισσότεροι από μας έχουμε τόσο μολυνθεί από το ζηλότυπο ανταγωνισμό σε όλη μας τη ζωή, που δεν ξέρουμε τι σημαίνει ψυχική υγεία για μας ή τους άλλους. Η τάση μας είναι να δικαιολογούμε τις ζηλότυπες προσπάθειες και τις νευρικές υπερεντάσεις μας, υπογραμμίζοντας την κατάσταση των φίλων μας που υποφέρουν όσο εμείς από τα ίδια συμπτώματα. Υποστηρίζουμε πως αυτή είναι η φυσιολογική κατάσταση του ανθρώπου» (σελ.57).


 «Ο ώριμος άνθρωπος δείχνει να έχει ξεπεράσει το συνήθειο του ζηλότυπου ανταγωνισμού σε μεγάλο βαθμό. Η πηγή της δύναμής του, ή το κέντρο βάρος του, βρίσκεται μέσα του. Δε χρειάζεται να στηριχθεί ή να εξαρτηθεί από άλλους για την έμπνευση, στήριξη, κατεύθυνση ή επιβεβαίωσή του. Δεν χρειάζεται να ζει με τις συνήθειες και την κρίση του πλήθους. Είναι αρκετά ασφαλής για να παίρνει τις δικές του αποφάσεις ως προς το τι είναι κατάλληλο ή ακατάλληλο για αυτόν. Παραμένει εσωτερικά κατευθυνόμενος μπροστά σε κάθε πειρασμό ή φλυαρία του πλήθους» (σελ. 59).

«Ωριμότητα σημαίνει γαλήνη και η γαλήνη είναι η φυσική κατάσταση του μυαλού όταν δεν διακατέχεται από ζήλια. Είναι κάτι ανάλογο με τη ‘γαλήνη που υπερβαίνει κάθε νοητική αντίληψη’» (σελ. 63).


Απόσπασμα από το βιβλίο: "Το σημάδι του Κάιν. Η ανατομία της ζήλιας". των Γουίλαρντ & Μάργκαρετ Μπήτσερ, σελ. 57-63. Εκδόσεις Ανθρώπινοι Ορίζοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου