Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Μπορώ να σ' εμπιστευτώ;



«Δεν μπορώ να σ’ εμπιστευτώ»

Πόσο εμπιστευόμαστε τους σημαντικούς άλλους; Πόσο αφήνουμε τους άλλους να μας πλησιάσουν; Μήπως ζούμε διαρκώς με το φόβο ότι οι άλλοι άνθρωποι θα μας πληγώσουν ή θα μας εκμεταλλευτούν; Τους δίνουμε τη δυνατότητα να μας προσεγγίσουν και τους δείχνουμε εμπιστοσύνη;

Μόνο αν εμπιστευτούμε τους άλλους μπορούμε να έρθουμε πιο κοντά, να τους πλησιάσουμε και να μας πλησιάσουν. Είναι σημαντικό να μπορούμε να διακρίνουμε τους ανθρώπους που αξίζει να εμπιστευτούμε, που συγκεντρώνουν στοιχεία που μας δείχνουν ότι είναι άτομο άξιο εμπιστοσύνης. Εξάλλου, πρόκειται για μια σταδιακή διαδικασία, που βήμα- βήμα ο άλλος μας δείχνει εμπιστοσύνη και κερδίζει τη δική μας εμπιστοσύνη. 

Σημαντικό ρόλο παίζουν οι σχέσεις που είχαμε στο παρελθόν και τα προβλήματα που συναντήσαμε σε θέματα εμπιστοσύνης. Δεν μπορούμε να έρθουμε πολύ κοντά στον άλλο αν δεν αποκαλύψουμε τον πραγματικό μας εαυτό. Δεν μπορούμε να απαιτούμε να μας εμπιστεύεται ο άλλος αν εμείς δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε κανέναν. Για να μπορέσουμε να δομήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης θα πρέπει να αφήσουμε τον άλλο να μας δει εσωτερικά, αναπτύσσοντας μια σχέση που θα στηρίζεται στην ειλικρινή επικοινωνία. Για να είναι αποτελεσματική η επικοινωνία θα πρέπει να κάνουμε ερωτήσεις, να ακούμε, να παρατηρούμε, να αφήνουμε τους ανθρώπους να εκφράσουν τις σκέψεις τους και να θυμόμαστε ότι η αγάπη είναι πολυδιάστατη. Ουσιαστικά, αν τα κίνητρα μας στοχεύουν στην κατανόηση και αποδοχή των ανθρώπων είναι πιο εύκολο να αναπτύξουμε ικανοποιητικά επίπεδα επικοινωνίας, δομώντας μια σχέση εμπιστοσύνης.  

Δεν μπορώ να σ’ εμπιστευτώ σημαίνει δεν μπορώ να έχω μια ειλικρινή σχέση μαζί σου, δεν μπορώ να είμαι ο εαυτός μου και να ανοιχτώ σε σένα. Είναι πολύ δύσκολο να αφήσουμε μια σχέση να εξελιχθεί και να εξελιχθούμε κι εμείς μαζί της αν δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε τον άλλο. Είναι εύκολο να ερωτευτούμε κάποιον, αλλά δύσκολο να τον εμπιστευτούμε, είναι, όμως, πιο δύσκολο να βρισκόμαστε μέσα σε μια σχέση που δεν έχουμε εμπιστοσύνη στον άλλο. Η εμπιστοσύνη δομείται σταδιακά και δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον που επιτρέπει την ανάπτυξη στενής διαπροσωπικής επαφής που συμβάλλει στην εξέλιξη της σχέσης. Η εμπιστοσύνη για να εδραιωθεί χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια, ενώ είναι μια διαρκής διαδικασία αλληλεπίδρασης και συναλλαγής. Είναι ένα πάρε- δώσε, που διαρκώς το αξιολογούμε και το αναδιαμορφώνουμε.

Μπορώ να σου δείξω εμπιστοσύνη, αν μου δείξεις κι εσύ εμπιστοσύνη. Και μέσα από την ανάπτυξη της εμπιστοσύνης μπορούμε να γνωρίσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο. Ωστόσο, δεν μπορούμε να περιμένουμε να μας εμπιστευτεί ο άλλος χωρίς να κάνουμε κι εμείς βήματα από την πλευρά μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου