Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025

Παιδιά που λένε ψέματα

Κατά τον Άντλερ

Ο Άντλερ περιγράφει την περίπτωση ενός αγοριού, που είναι εννέα χρονών και η μητέρα του το χαρακτηρίζει ως προβληματικό και νευρικό. Το παιδί είναι τρομερά ανήσυχο, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να βρει ησυχία πουθενά και δεν αισθάνεται ικανό για τις απαιτήσεις του σχολείου, με αποτέλεσμα να μην κάνει καμία προσπάθεια στο σχολείο και να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της καθημερινότητάς του. Παρόλα αυτά κάποιες φορές εντυπωσιάζει τους άλλους ανθρώπους γύρω του με την καλή του κρίση και έχει την ικανότητα να αντιμετωπίζει προβλήματα εκτός από αυτά του σχολείου.

«Δεν χάνει τίποτα από όσα συμβαίνουν στον δρόμο» (σελ. 170).

 

«Θυμάται κάθε τι που λένε οι μεγάλοι» (σελ. 171).

Δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κάθε τι οπτικό και μπορεί να επαναλαμβάνει με ακρίβεια όσα ακούει γύρω του την κατάλληλη στιγμή. Φοβάται όμως το καθετί και φεύγει μακριά από κάθε είδος κινδύνου. Δεν έχει καθόλου αυτοπεποίθηση, δεν είναι ανεξάρτητο και δεν μπορεί μόνο του να λύσει τα προβλήματά του. Πρόκειται για ένα παιδί που του έχουν στερήσει την ανεξάρτητη λειτουργία του. Το παιδί έχει συνηθίσει να λειτουργεί με τη βοήθεια κάποιου άλλου και συγκεκριμένα προσπαθεί να πετύχει ότι θέλει με τη βοήθεια της μητέρας του.

Ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου παιδιού είναι ότι λέει ψέματα. Το παιδί λέει ψέματα στα οποία επιλέγει να έχει τον ρόλο του ήρωα. Προσπαθεί να καλύψει όλα όσα το δυσκολεύουν και όλα για τα οποία νιώθει αδύναμος και δειλός. Μέσα από τα ψέματα το παιδί φαίνεται πως έχει την ανάγκη να το θαυμάζουν.

«Το παιδί φαίνεται να αναπληρώνει μόνο με τη φαντασία του και μετά όλα χάνονται στο κενό. Δε δραστηριοποιείται στην αναπλήρωσή του. Αυτό είναι ένα άλλο παράδειγμα για την άποψη που εκφράσαμε προηγουμένως: ότι είναι δειλός. Έχει συνηθίσει να τον βοηθά η μητέρα του, που τα κάνει όλα για λογαριασμό του» (σελ. 173).

Η μητέρα του που δεν ξέρει πώς να συμπεριφερθεί, αρχικά καλύπτει τα ψέματα που λέει και στη συνέχεια προσπαθεί να φερθεί αυστηρά, χωρίς όμως να υπάρχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η μόνη αποτελεσματική μέθοδος θα ήταν να τον κάνει να καταλάβει τα λάθη του που υπάρχουν στη δομή του σχεδίου ζωής του. «Να τον κάνουμε ανεξάρτητο και αυτόνομο, να ξυπνήσουμε την αυτοπεποίθησή του. Όσον καιρό αυτό δεν γίνεται, ούτε η αυστηρότητα ούτε η καλοσύνη. Το αγόρι αυτό δεν είναι προετοιμασμένο. Είναι σκληρό να ζητάμε από κάποιον κάτι για το οποίο δεν έχει προετοιμαστεί» (σελ. 177).

Το παιδί αναγκάζεται να λέει ψέματα, γιατί μπλέκεται όλο και περισσότερο στα ψέματά του. Έχει βαθιά επίγνωση ότι το ψέμα του είναι ψέμα, έχει συνείδηση για αυτό. Το παιδί έχει ανάγκη για αναγνώριση εξαιτίας του αισθήματος κατωτερότητας που βιώνει. Αυτό που θα πρέπει να καταλάβει είναι το εξής: «Δεν έχεις ανάγκη να προσπαθείς να ξεφύγεις, δεν έχεις ανάγκη να καταφεύγεις στα ψέματα, δεν έχεις ανάγκη από καυχησιολογίες. Αν πραγματικά θελήσεις να κάνεις μια προσπάθεια. Θα μπορέσεις να ικανοποιήσεις την προσπάθειά σου για αναγνώριση κάνοντας χρήσιμα πράγματα και τότε δε θα έχει ανάγκη να καταφεύγεις σε ανόητα τεχνάσματα» (σελ. 180-181).

 

Πηγή:

Άλφρεντ Άντλερ. 1974. Τα προβληματικά παιδιά. Εκδόσεις Μπουκουμάνη.

 

Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου