Ένα θεατρικό έργο του Jean Cocteau, που απεικονίζει τις οικογενειακές σχέσεις, όπου η αγάπη είναι αναμεμειγμένη με τον εγωισμό και οδηγεί σε αλλοίωση. Ο Cocteau παρουσιάζει μια υπερευαίσθητη μητέρα, η οποία είναι φιλάσθενη και έχει εξαρτητική σχέση με τον γιο της. Είναι προσκολλημένη σε αυτή τη σχέση και είναι το βασικό πρόσωπο με το οποίο ασχολείται. Βρίσκεται μέσα σε έναν γάμο, όπου υπάρχει απόσταση με τον σύζυγό της, αλλά και πολλά μυστικά που δυσχεραίνουν τις σχέσεις και την αλληλεπίδραση μεταξύ όλων των μελών της οικογένειας που συνυπάρχουν στο ίδιο σπίτι: οι δύο γονείς, ο γιος και η θεία, που είναι αδερφή της μητέρας.
Οι γονείς είναι υπερπροστατευτικοί με τον 22χρονο γιο τους και όταν μαθαίνουν ότι αυτός έχει μια σχέση με μια 25χρονη αρχίζουν οι έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της μητέρας, η οποία έχει έντονα υστερικά και ιστριονικά χαρακτηριστικά και χρησιμοποιεί την υγεία της για να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής. Με τον γιο της έχει διατηρήσει μια Οιδιπόδεια σχέση, από την οποία αναζητά τρυφερότητα, αποδοχή και αγάπη, δημιουργώντας μια «ερωτική» ατμόσφαιρα. Θέλει να καταστρέψει τη σχέση του γιου της, γιατί δεν επιθυμεί καμία γυναίκα να τον έχει. Προτιμά να τον βλέπει σαν νεκρό- ζωντανό λόγω της στεναχώριας που χάλασε η σχέση του με την κοπέλα του παρά να τον αφήσει να γυρίσει πίσω σε αυτή.
Το έργο μέσα από την περιγραφή των οικογενειακών σχέσεων παρουσιάζει το πόσο καταστροφική μπορεί να είναι η συμπεριφορά των γονέων και πώς οι αποτυχίες των γονέων και τα δικά τους λάθη μπορούν να καταστρέψουν τη ζωή των παιδιών τους. Μέσα σε αυτή την οικογένεια, υπάρχουν πολλά μυστικά, πολλές κρυφές συζητήσεις και πολλές συμμαχίες, που πάντα ο άμεσα ενδιαφερόμενος μένει απέξω. Τελικά, όλα κάποια στιγμή έρχονται στην επιφάνεια, αλλά υπάρχουν και μυστικά που κάποιοι μέσα στην οικογένεια κάνουν τα πάντα να μην αποκαλυφθούν.
Τι ρόλο μπορεί να παίξει μια οικογένεια στην ανατροφή και γενικότερα στη ζωή του παιδιού; Πόσα μυστικά μπορεί να κρύβονται σε μια οικογένεια; Πόσο μπορεί τα λάθη και τα απωθημένα των γονέων να επηρεάσουν την επόμενη γενιά; Πόση ζήλεια και πόσος ανταγωνισμός υπάρχει ανάμεσα στα αδέρφια; Πόσο αθώες είναι οι οικογενειακές σχέσεις; Μέχρι που μπορεί να φτάσει η αγάπη της μητέρας για τον γιο της; Ποιος είναι τελικά πιο χειριστικός από τους άλλους; Ποια είναι η δυναμική αλληλεπίδραση αυτών των μελών;
Μια ναυαγισμένη οικογένεια, με συμβιωτικές σχέσεις και πολλά οικογενειακά μυστικά που επηρεάζουν τις συμμαχίες και δημιουργούν μια δυναμική, όπου ο καθένας προσπαθεί να ελέγξει και να χειραγωγήσει τους άλλους. Ίσως η βάση είναι η σχέση ανάμεσα στις δύο αδερφές… που οι επιλογές τους έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της οικογένειας.
Cocteau, Jean. ‘Les Parents Terribles’. 1938.
Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου