Πέμπτη 13 Απριλίου 2023

Μακρόχρονη μνήμη

Η μακρόχρονη μνήμη είναι η αποθήκευση των πληροφοριών για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και η δυνατότητα ανάκλησης αυτών. Εκτός από τη μακρόχρονη μνήμη, σημαντικό ρόλο στην ανάκληση γεγονότων παίζει η βραχύχρονη μνήμη και η μνήμη εργασίας. Η μακρόχρονη μνήμη ακολουθεί τη βραχύχρονη μνήμη, καθώς ένα μέρος των πληροφοριών που επεξεργάζεται το άτομο περνούν στη μακρόχρονη μνήμη. Η μακρόχρονη μνήμη είναι ένα τεράστιο απόθεμα γνώσης και ένα αρχείο καταγραφής προηγούμενων γεγονότων. Η βραχύχρονη μνήμη είναι αυτή στην οποία οι πληροφορίες κρατούνται προσωρινά, ενώ είναι περιορισμένος ο αριθμός των πληροφοριών που μπορεί το άτομο να συγκρατήσει. Η μνήμη εργασίας δε διαφέρει εντελώς από τη βραχυπρόθεσμη μνήμη, καθώς χρησιμοποιείται για την επεξεργασία των πληροφοριών. 

 

Υπάρχουν διάφορα είδη μακρόχρονης μνήμης:

Αναδρομική μνήμη: περιλαμβάνει το δηλωτικό και το διαδικαστικό μνημονικό σύστημα. Το δηλωτικό σύστημα αναφέρεται σε πληροφορίες που μπορούμε να δηλώσουμε ότι κατανοούμε. Το διαδικαστικό σύστημα αναφέρεται σε πληροφορίες για ένα σύνολο από αποφάσεις και συμπεριφορές. Η οργάνωση της γνώσης γίνεται σε σημασιολογικά συστήματα και συστήματα επεισοδίων.

Η σημασιολογική μνήμη αποτελείται από γνώσεις που απορρέουν από το πολιτισμικό πλαίσιο στο οποίο ανήκουμε. Πρόκειται για πληροφορίες που αποκτά το άτομο στο σχολείο ή κατά την άτυπη εκπαίδευση. Η μνήμη επεισοδίων αποτελείται από πληροφορίες που είναι αυτοβιογραφικές, δηλαδή προσωπικά γεγονότα και στιγμές της ζωής του ατόμου.

Η μελλοντική μνήμη συγκρατεί πληροφορίες σχετικά με τις προθέσεις του ατόμου που προσανατολίζονται στο μέλλον. Οι πληροφορίες αυτές εξαρτώνται από τον χρόνο ή από τα γεγονότα, καθώς μπορεί να εκτελεστούν σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή ή μπορεί να εκτελεστούν όταν συμβεί ένα συγκεκριμένο γεγονός.

Επομένως, η αναδρομική μνήμη αφορά την ενθύμηση του παρελθόντος, ενώ η μελλοντική μνήμη ασχολείται με την ενθύμηση μελλοντικών γεγονότων. Η ανάκληση γεγονότων μπορεί να είναι αυθόρμητη (άδηλη ενθύμηση) ή ηθελημένη (έκδηλη ενθύμηση), όταν δηλαδή το άτομο ηθελημένα ανακαλεί ένα συγκεκριμένο γεγονός ή πληροφορία.   

 

Πηγή:

Cowan, N. (2008). What are the differences between long-term, short-term, and working memory? Progress in Brain Research, 169, 323-338.

Herrmann et al. (2010). Εφαρμοσμένη γνωστική ψυχολογία. Επιμ. Σαμαρτζή και Βατάκη. Εκδόσεις Πεδίο.

 

Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου