Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024

Διαβάζοντας το βιβλίο: «10 κανόνες για ανθεκτικά παιδιά»

Του Joe De Sena

O Joe De Sena έχει υιοθετήσει μια ζωή γεμάτη προκλήσεις και αγώνες. Πιστεύει ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούμε σε δύσκολες καταστάσεις ορίζει εμάς και τα παιδιά μας τα μοναδικά εργαλεία που χρειαζόμαστε για να ανταπεξέλθουμε σε όσα μας φέρνει η ζωή είναι η υγεία μας η αποφασιστικότητα και κυρίως ψυχική ανθεκτικότητα γιατί τα παιδιά μας εξακολουθούν να αντιδρούν. 

 

Να μην προσπαθούν όσο χρειάζεται να μην επιτυγχάνουν τους στόχους τους, διότι δεν τους έχουμε δείξει το δρόμο προς την ψυχική ανθεκτικότητα και δεν έχουμε και εμείς οι ίδιοι παλέψει για να την κατακτήσουμε. Στο 10 κανόνες για ανθεκτικά παιδιά, ως ενώ παρουσιάζει τις 10 αρχές, σύμφωνα με τις οποίες μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αποκτήσουν ανθεκτικότητα

Η πραγματική ψυχική ανθεκτικότητα αποτελεί προαπαιτούμενο για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων με ηρεμία και αυτοπεποίθηση, έτσι ώστε τα παιδιά να μην αμφιταλαντεύονται, να μην αγχώνονται και να μη θυμώνουν, αλλά να αποδέχονται τις αποτυχίες και τα εμπόδια και να μαθαίνουν να θέτουν στόχους» (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

«Θεωρώ πως ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στη ζωή είναι οι ιστορίες που λέμε στον εαυτό μας. Έχουμε εύκαιρη μια δικαιολογία σε κάθε καμπή, και αν μετατρέψουμε αυτές τις δικαιολογίες σε εμπλουτισμένες ιστορίες για το τι είμαστε ικανοί να κάνουμε, τότε δεν θα συλλέξουμε ποτέ τα δεδομένα που χρειαζόμαστε για να δομήσουμε την ψυχική ανθεκτικότητα. Θα πρέπει να είμαστε οι πρωταγωνιστές της ιστορίας μας και όχι οι βαρετοί κομπάρσοι. Έχω μάθει με τον καιρό στη Spartan (εταιρεία που ίδρυσε ο συγγραφέας) ότι δεν είναι μόνο η σκληρή εμπειρία που προσελκύει τους ανθρώπους σε αυτή. Είναι η ιστορία που θα αφηγηθούν μετά. Αναδύονταν ως ήρωες που ξεπερνούσαν τα εμπόδια- όχι αυτοί που παραιτήθηκαν επειδή δεν διέθεταν τον απαραίτητο εξοπλισμό, την απαραίτητη ενέργεια ή το σωστό ρολόι GPS.

Εξίσου σημαντικά είναι η υπερηφάνεια και ο πανηγυρισμός για όσα θα έχουν τη χαρά να μοιραστούν με τους άλλους. Δεν θα μπορέσετε να μοιραστείτε μια καλή, στερεή, ειλικρινή ιστορία, αν ζείτε μια ανιαρή ζωή και σας κρατούν πίσω ανόητες δικαιολογίες για τον λόγο για τον οποίο δεν το κάνατε ή δεν μπορέσατε να το κάνετε.

Ένας από τους λόγους που η μητέρα μου ήταν τόσο σκληρή είναι το γεγονός ότι η ίδια είχε δομήσει όλα τα ατίθασα και υπέροχα κομμάτια της. Φρόντισε να είναι ενδιαφέρουσα τόσο η ίδια όσο και η ζωή της, ακόμα και με απλά πράγματα όπως η γιόγκα και τα φυτά.

Δεν χρειάζεται να ανεβείτε στο Έβερεστ, για να είστε πολεμιστές, απλώς θα πρέπει να υπερνικήσετε τις δικές σας δικαιολογίες και να διδάξετε στα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο. Πάψτε να παραπονιέστε, κάντε τη δουλειά και κυνηγήστε την. Θα αξίζει στο τέλος διότι θα έχετε μικρότερη τάση να κολλήσετε και το ίδιο θα συμβεί και με τα παιδιά σας» (σελ. 123-124).

 

Πηγή:

Joe De Sena. 2022, 10 κανόνες για ανθεκτικά παιδιά. Εκδόσεις Διόπτρα.

 

Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Στο πολυαγαπημένο μου παιδί…

«Υπόσχομαι η αγάπη μου να είναι πάντα αδιαπραγμάτευτη. Θα σε καθοδηγώ με σύνεση και κατανόηση. Ακολούθησέ με, μικρό μου, και να είσαι σίγουρος ότι θα μάθουμε και θα ωριμάσουμε μαζί. 

 

Θα σέβομαι την παιδική σου ηλικία και την αξιοπρέπειά σου.

Θα βλέπω πάντα το φως μέσα σου και θα το καθρεφτίζω πίσω σ’ εσένα, για να σε βοηθήσω να βρεις τον δρόμο σου. Είσαι ασφαλής εδώ, αγάπη μου, ηρέμησε.

Είσαι ελεύθερος να είσαι ο εαυτός σου απόλυτα και ολοκληρωτικά, και να ξέρεις ότι σε αγαπώ απόλυτα και ολοκληρωτικά γι’ αυτό που είσαι.

Το χαμόγελό σου φωτίζει τον κόσμο μου.

Το γέλιο σου κάνει την καρδιά μου να αγαλλιάζει.

Η έκπληξη στο βλέμμα σου μου ανοίγει τα μάτια.

Η χαρά σου μου φτιάχνει τη διάθεση.

Μου μαθαίνεις τόσο πολλά για τη ζωή. Σου είμαι ευγνώμων.

Θα σε ενθαρρύνω πάντα. Αν χρειάζεσαι κάποιον να σου θυμίζει την καλοσύνη, τη δύναμη, το θάρρος ή την αντοχή σου στις δυσκολίες, στηρίξου πάνω μου. Είμαι εδώ.

Ελπίζω να γνωρίζεις τι θαύμα είσαι. Είσαι μοναδικός, ανεπανάληπτος, η ευλογία μου.

Είθε να ζήσεις μια ζωή γεμάτη γαλήνη, κατανόηση, χαρά και αγάπη ως αποτέλεσμα της γαλήνης, της κατανόησης, της χαράς και της αγάπης που έχεις βιώσει εδώ». (Rebecca Eanes)

Ένα γράμμα γεμάτο συγκίνηση από μια μητέρα προς το παιδί της. Ένα γράμμα με λόγια που ξεχειλίζουν αγάπη, αλλά και σοφία. Μακάρι όλοι οι γονείς να μπορούσαν να νιώσουν το ίδιο και να έκαναν τις ίδιες υποσχέσεις για το παιδί τους! 

Πηγή:

Από το βιβλίο: Θετικοί γονείς ευτυχισμένα παιδιά,Πεδίο, Rebecca Eanes.

 

Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.