«Το βιβλίο του Paul Bennett είναι η πρώτη πλήρης και έγκυρη ευρωπαϊκή προσπάθεια θεώρησης του πεδίου της κλινικής ψυχολογίας και ψυχοπαθολογίας. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σύγχρονο σύγγραμμα, στο οποίο περιγράφονται ένα μεγάλο εύρος ερευνητικών δεδομένων και ο τρόπος με τον οποίο αυτά βρίσκουν εφαρμογή στην κλινική πρακτική.
Το βιβλίο χωρίζεται σε 2 μέρη. Στο πρώτο εξετάζονται με κριτικό τρόπο πολλά γενικά ζητήματα, όπως η έννοια της ψυχικής υγείας και της απόκλισης, τα κύρια και εναλλακτικά διαγνωστικά συστήματα που χρησιμοποιούνται για την ταξινόμηση των ψυχικών διαταραχών και οι ψυχολογικοί, βιολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των διαφόρων διαταραχών. Γίνεται επίσης αναφορά σε ποικίλες ψυχολογικές και βιολογικές προσεγγίσεις για την πρόληψη και τη θεραπεία των ψυχικών διαταραχών.
Στο δεύτερο μέρος εξετάζονται σε βάθος οι αιτίες και οι παρεμβάσεις που έχουν προταθεί για μια σειρά διαταραχών, όπως η σχιζοφρένεια, η κατάθλιψη, οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες, το άγχος και οι διαταραχές προσωπικότητας.
Για κάθε διαταραχή γίνεται αναφορά στις ψυχολογικές, κοινωνικές και βιολογικές θεωρήσεις αλλά και στην αποτελεσματικότητα ποικίλων θεραπευτικών παρεμβάσεων. Αξιολογούνται τα διαγνωστικά κριτήρια που προτείνει το DSM-IV-TR και αναλύονται σημαντικά διαπολιτισμικά ζητήματα.
Ένα ολοκληρωμένο εγχειρίδιο Κλινικής Ψυχολογίας και Ψυχοπαθολογίας, το οποίο θα αποτελέσει πολύτιμη πηγή γνώσεων για φοιτητές και επαγγελματίες ψυχικής υγείας, αλλά και για το σύνολο των επαγγελματιών υγείας, ανεξάρτητα από την ειδικότητά τους» (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).
«Κοινωνική κοινωνικά αίτια ή κοινωνική ολίσθηση;
Έχουν προταθεί δύο υποθέσεις για την ερμηνεία των ευρημάτων που αφορούν τα υψηλότερα επίπεδα ψυχικών διαταραχών σε άτομα των χαμηλότερων κοινωνικο-οικονομικών στρωμάτων.
Τα μοντέλα των κοινωνικών αιτίων υποστηρίζουν ότι τα υψηλότερα επίπεδα ψυχικών διαταραχών είναι αποτέλεσμα των μεγαλύτερων επιπέδων στρες που βιώνουν οι λιγότερο εύποροι: Αυτό σημαίνει ότι το χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο προκαλεί προβλήματα ψυχικής υγείας.
Το μοντέλο της κοινωνικής ολίσθησης αντιτίθεται σε αυτή την άποψη. Υποστηρίζει ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας οδηγούν σε πτώση του κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, όταν ένα άτομο αναπτύσσει μια ψυχική διαταραχή, γίνεται λιγότερο ικανό να διατηρήσει το οικονομικό του επίπεδο. Μπορεί δηλαδή να μην είναι σε θέση να παραμείνει στην εργασία του ή να συνεχίσει να εργάζεται υπερωριακά για τη διατήρηση του επιπέδου διαβίωσής του. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, μεταπίπτει χαμηλότερα στην κοινωνικο-οικονομική κλίμακα: με άλλα λόγια, τα προβλήματα ψυχικής υγείας προκαλούν χαμηλό κοινωνικο οικονομικό επίπεδο» (σελ. 183).
Πηγή:
Bennett, Paul. (2010). Κλινική ψυχολογία και ψυχοπαθολογία. Εκδόσεις Πεδίο.
Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου