Οι φιλίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές στη ζωή των ανθρώπων. Από την παιδική ηλικία ως την ενήλικη ζωή υπάρχουν οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν φίλους.
Πώς οι φιλίες αλλάζουν μέσα από τις ζωές των ανθρώπων και πώς οι φιλίες αλλάζουν την προσωπικότητα των ανθρώπων;
Στις καθημερινές μας ζωές, οι άνθρωποι συχνά χρησιμοποιούν τον όρο "φίλο" για να περιγράψουν μια ευρύτερη ποικιλία ατόμων με τους οποίους διατηρούν σχέσεις, όπως πιο στενές διαπροσωπικές σχέσεις, οικογενειακές σχέσεις, συντροφικές σχέσεις ή συναδελφικές σχέσεις.
Ωστόσο, ο όρος φιλία θα πρέπει να διαχωρίζεται από τις οικογενειακές ή συντροφικές- ερωτικές σχέσεις. Οι φιλικές σχέσεις είναι εθελοντικές, όσον αφορά την επιλογή και τη διαμόρφωση, δεν στηρίζεται στην ευγένεια ή σε νομικές διαπραγματεύσεις. Σε αντίθεση με επαγγελματικές σχέσεις, οι φιλίες είναι άτυπες, προσωπικές και χωρίς να υπάρχει ιεραρχία, αν και συχνά στηρίζονται σε αντιθέσεις και κανονισμούς.
Εστιάζοντας στις φιλίες των ατόμων στην νεαρή και μέση ηλικία (20-40 ετών και 40-60 ετών) θα δούμε πώς εξελίσσεται η φιλία και τι ατομικές διαφορές υπάρχουν.
Κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας, οι φίλοι προέρχονται κυρίως από το σχολείο ή τη γειτονιά. Οι νεαροί ενήλικες έχουν φίλους κυρίως από το σχολείο, καθώς διατηρούν κάποιες φιλίες και αποκτούν επιπλέον φίλους που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση στην καθημερινή τους ζωή. Βρίσκουν δηλαδή φίλους σε άλλα άτομα με τα οποία σπουδάζουν μαζί. Όσοι δουλεύουν βρίσκουν φίλους σε άτομα από τη δουλειά. Συχνά κάνουν φίλους με άλλα άτομα που συναντούν συχνά στη γειτονιά, στη δουλειά, ή σε αθλητικά κέντρα ή μέσα από τους συντρόφους τους ή τους ήδη υπάρχοντες φίλους τους.
Στη νεαρή και μέση ενήλικη ζωή, οι φιλίες κερδίζουν νέες λειτουργίες και είναι πιο περίπλοκες σε σύγκριση με τις φιλίες της παιδικής ηλικίας.
Οι φίλοι συχνά διατηρούν τη σχέση τους στην εμπιστοσύνη, τον δεσμό και τη συντροφιά για δραστηριότητες ψυχαγωγίας. Οι φιλίες παρέχουν συναισθηματική κοντινότητα και πρακτική στήριξη. Η φιλία έχει και ψυχολογικές διαστάσεις: συναισθηματική εγγύτητα και αμοιβαιότητα της υποστήριξης.
Οι φιλίες συχνά παρέχουν συναισθηματική στήριξη και τα άτομα μοιάζουν τα ενδιαφέροντά τους, τις αξίες τους και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους.
Η φιλία προϋποθέτει μια ανταλλαγή στήριξης.
Μέσα από έρευνες έχει βρεθεί ότι οι άνθρωποι που έχουν κοντινές σχέσεις με την οικογένειά τους έχοντας ένα κοινωνικό δίκτυο με συγγενείς, έχουν στενές σχέσεις με φιλίες.
Τα ατομικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων είναι χαρακτηριστικά της προσωπικότητας επηρεάζουν πολλούς τομείς της ζωής και τις φιλίες τους. Η εξωστρέφεια, η ευχαρίστηση και η αυτοεκτίμηση επηρεάζουν πιο έντονα και τον αριθμό και την ποιότητα της φιλίας. Επιπροσθέτως, η διαμόρφωση της προσωπικότητας των φίλων είναι παρόμοια με την προσωπικότητα μεταξύ φίλων, επηρεάζοντας την ποιότητα των φιλιών. Στις φιλίες παίζουν επίσης ρόλο άλλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, όπως οι στόχοι, οι αξίες και η ταυτότητα του κάθε ατόμου. Τα υψηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης και ναρκισσισμού δείχνουν υψηλότερες επιδράσεις στην προσπάθεια των ατόμων να γίνουν αρεστοί με την πρώτη ματιά. Η συμβατότητα (τάση για συμφωνία) σχετίζεται λιγότερο σταθερά με την ύπαρξη φίλων. Στους ανθρώπους αρέσουν περισσότερο οι πιο ευχάριστοι νεαροί ενήλικες.
Πηγή:
Mahzad Hojjat & Anne Moyer. 2017. The psychology of friendship. Oxford University Press.
Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου