Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Διαβάζοντας το βιβλίο: Σταματήστε να καταστρέφετε τις σχέσεις σας

Ένας οδηγός για να ζήσετε ευτυχισμένοι με τον σύντροφό σας

 

«Βαρεθήκατε πια να διαλύονται οι σχέσεις σας η μία μετά την άλλη; Θέλετε να κόψετε τις κακές σας συνήθειες και να τις αντικαταστήσετε με καλές, που θα αντέξουν στον χρόνο; Ο δρ Albert Ellis, ψυχοθεραπευτής παγκοσμίου φήμης, ανέπτυξε την ΟΣΘΕΣ (Ορθολογική Συναισθηματική Θεραπεία Συμπεριφοράς), για να βοηθήσει τους ανθρώπους, κάθε ηλικίας, να δημιουργήσουν υγιείς και διαρκείς σχέσεις.

Πολλοί από μας καταστρέφουμε τις σχέσεις μας ξανά και ξανά, ενώ δεν ξέρουμε πώς να σταματήσουμε. Σε αυτό το βιβλίο θα βρείτε μια δοκιμασμένη λύση. Ανεξάρτητα αν είστε άνδρας ή γυναίκα, γκέι ή στρέιτ, οι απλές και αποτελεσματικές τεχνικές του δρ Ellis θα σας βοηθήσουν να κάνετε τη σχέση σας υγιή και σταθερή. Χρησιμοποιώντας μια αντικειμενική και αμερόληπτη προσέγγιση, αυτό το βιβλίο σας δείχνει πώς να τα πάτε καλύτερα με το αγαπημένο σας πρόσωπο. Όμως, δε σταματάει εκεί, θα σας βοηθήσει, επίσης, να βελτιώσετε τη σχέση σας με τους φίλους σας, τα παιδιά σας, ακόμη και τα πεθερικά σας» (από το οπισθόφυλλο).

«Με τα χρόνια έχω μάθει πως αυτές οι πεποιθήσεις είναι διαδεδομένες, αλλά λειτουργούν σε διαφορετικά επίπεδα. Οι παράλογες πεποιθήσεις που αποκαλύπτει η ΟΣΘΕΣ άλλαξαν και εξελίχθηκαν στις επόμενες δεκαετίες, δείχνοντας βασικά ότι τα απόλυτα ‘πρέπει’ των ανθρώπων και των ζευγαριών είναι το αρχικό αίτιο που δημιουργεί τα προβλήματα, τουλάχιστον στην περίπτωση της νεύρωσης. Τώρα δέχομαι πως όταν έχεις μόνο προτιμήσεις και επιθυμίες, ακόμη και έντονες, συνήθως λειτουργείς πιο σωστά, οι άλλοι συνήθως σου φέρονται καλά  και δίκαια, οι συνθήκες της ζωής σου είναι ευχάριστες και σπανίως θα αναστατώνεις τον εαυτό σου όταν δεν εκπληρώνονται οι προτιμήσεις σου. Ναι, σ’ αυτή την περίπτωση σπανίως θα σκέφτεσαι, θα νιώθεις και θα φέρεσαι νευρωτικά» (σελ. 41).

Όμως, όταν πιστεύεις και νιώθεις βαθιά μέσα σου ότι πρέπει να τα καταφέρεις οπωσδήποτε, ότι πρέπει να σου φέρονται καλά οι άλλοι και πρέπει οι συνθήκες της ζωής σου να είναι ικανοποιητικές πρόσεξε- έχεις πρόβλημα.

«Από τη στιγμή που θα αρχίσεις, συνειδητά ή ασυνείδητα, ρητώς ή σιωπηρώς, να επιμένεις σε οποιαδήποτε από αυτά τα τρία βασικά πρέπει  -‘’Εγώ πρέπει να τα καταφέρνω καλά’’, ‘’Οι άλλοι πρέπει να μου φέρονται καλά’’, ‘’Οι συνθήκες της ζωής μου πρέπει να είναι ικανοποιητικές και ευχάριστες!’’- τότε σχεδόν πάντα δημιουργείς μία ή περισσότερες αντίστοιχες κεντρικές παράλογες πεποιθήσεις, που αυξάνουν σημαντικά τα επίμονα πρέπει. Αυτές οι πεποιθήσεις περιλαμβάνουν:

Τρομερίτιδα- ‘’Επειδή εγώ δεν τα πήγα τόσο καλά όσο πρέπει να τα πηγαίνει είναι τρομερό’’.

Σύνδρομο Δεν το αντέχω- ‘’Επειδή δεν τα κατάφερα καλά ή επειδή μου φέρθηκες άσχημα ή επειδή οι συνθήκες ήρθαν ανάποδα.  

Καταδίκη- ‘’Επειδή αποτυγχάνω συνεχώς σε σημαντικά πράγματα, γεγονός που δεν πρέπει να συμβαίνει, είμαι άχρηστος και δεν αξίζει μια καλή ζωή’’.

Πάντα και ποτέ- ‘’Επειδή δεν  μπόρεσα να κερδίσω την αγάπη σου, πράγμα που έπρεπε οπωσδήποτε να κάνω, δεν  θα μπορέσω ποτέ να κερδίσω την αγάπη κανενός άλλου’’» (σελ. 41-42).

 

 

Πηγή

Albert Ellis & Robert Harper. 2003. Σταματήστε να καταστρέφετε τις σχέσεις σας. Ένας οδηγός για να ζήσετε ευτυχισμένοι με τον σύντροφό σας. Εκδόσεις Αλκυών.

 

Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου