Της Sue Morris, μτφρ.Τ. Γαλάτουλα
Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρονται τα εξής:
«Πώς να αντιμετωπίσετε την απώλεια. Η διαδικασία του πένθους είναι μια φυσιολογική αντίδραση στην απώλεια, ενίοτε όμως μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην προσωπική και επαγγελματική ζωή.
Αυτός ο πρακτικός οδηγός εξετάζει και εξηγεί τα στάδια του πένθους, και παρουσιάζει κλινικά αποδεδειγμένες στρατηγικές της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας (ΓΣΘ), οι οποίες μπορούν να μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε τη ζωή μετά την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.
Μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου:
· Θα μάθουμε τι να περιμένουμε όταν διανύουμε τα στάδια του πένθους,
· Θα κατανοήσουμε τις σωματικές και ψυχολογικές αντιδράσεις στο πένθος,
· Θα ανακαλύψουμε πρακτικές στρατηγικές που θα μας επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε την απώλεια.»
Κάποια στιγμή στη ζωή μας θα έρθουμε αντιμέτωποι με την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου και συνήθως δεν έχουμε προετοιμαστεί για ένα τόσο οδυνηρό βίωμα. Το εν λόγω βιβλίο, λοιπόν, αποτελεί έναν βασικό οδηγό με πολύτιμες συμβουλές και οδηγίες για το πώς να αντιμετωπίσουμε την εμπειρία της απώλειας γνωρίζοντας περισσότερα πράγματα για το πένθος και για το τι μας συμβαίνει κι εμπεριέχει ασκήσεις που βασίζονται στην Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT –Cognitive Behavioral Therapy), γεγονός που το καθιστά ξεχωριστό στο είδος του, καθώς ο αναγνώστης εμπλέκεται ενεργητικά. Η προσέγγιση της ΓΣΘ αποτελεί «μια μορφή ψυχοθεραπείας που χρησιμοποιείται ευρέως και που εστιάζει στη σχέση ανάμεσα στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά. Η ΓΣΘ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική όταν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τον θάνατο ενός αγαπημένου μας προσώπου, επειδή μας βοηθάει να εντοπίζουμε και να διαχειριζόμαστε τις αρνητικές σκέψεις που συχνά μας εμποδίζουν να προχωρήσουμε. Επιπλέον, μας βοηθάει να δοκιμάσουμε νέα πράγματα, ακόμα και αν διστάζουμε (αντίδραση που είναι απόλυτα κατανοητή)». (σ.41)
Έτσι, στο πρώτο μέρος περιγράφεται τι είναι το πένθος και τι είδους εμπειρίες μπορούν να βιωθούν ύστερα από μια απώλεια, ενώ στο δεύτερο μέρος προτείνονται κάποιες τεχνικές μέσω συγκεκριμένων ασκήσεων και άλλων εργαλείων όπως λόγου χάρη η τήρηση ημερολογίου καταγραφής συναισθημάτων, που θα σας βοηθήσουν να πάρετε ξανά τον έλεγχο της ζωής σας, διατηρώντας ταυτοχρόνως τη σύνδεση με το αγαπημένο πρόσωπο που έχει φύγει από την ζωή.
Μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου, δίνεται στον αναγνώστη να καταλάβει πως θα πρέπει να αγκαλιάσει τη θλίψη του, για να απαλύνει τον πόνο κι όχι να την κρύψει ή να την αρνηθεί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, μάλλον έγκειται στο γεγονός ότι το άτομο που πενθεί δεν έχει καλή επαφή με τα συναισθήματά του και συνήθως οι συμβουλές που παίρνει από το κοντινό του συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον, όσο καλοπροαίρετες κι αν είναι, δεν είναι πάντα βοηθητικές ή κατάλληλες κι αντί να απαλύνουν τον πόνο επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο.
Ένα βιβλίο, λοιπόν, για τους ανθρώπους που πενθούν και αναζητούν τρόπους αυτοβοήθειας. Ένα βιβλίο, ευκολοδιάβαστο με πολλά αληθινά παραδείγματα ανθρώπων που βίωσαν την απώλεια και αρκετές ασκήσεις που μπορείτε να εφαρμόσετε.
Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου