Η Μέλανι γεννήθηκε το 1882 στη Βιέννη και ήταν το τέταρτο παιδί ενός Πολωνο-Εβραίου γιατρού. Όταν ήταν 4 ετών πέθανε μια μεγαλύτερη αδερφή της και όταν ήταν 18 ετών πέθανε ο πατέρας της. Στην ηλικία των 17 ετών αρραβωνιάστηκε με έναν φίλο του αδερφού της, ενώ ο αδερφός της πέθανε στην ηλικία των 25 ετών, όταν η ίδια ήταν 20 ετών. Το 1904 γεννήθηκε η πρώτη κόρη της, Μελίτα και το 1907 ο γιος της, ο Χανς. Γενικά, ήταν αυταρχική μητέρα, ενώ λίγο αργότερα το 1914 γέννησε το τρίτο παιδί, τον Έριχ. Το 1916 πέθανε η μητέρα της.
Η Μέλανι με παρότρυνση του Φερέντσι αρχίζει να ψυχαναλύει τα δύο μεγαλύτερα παιδιά της, τη Μελίτα και τον Χανς. Η Μελίτα στα 17 της έτη έμεινε μόνη στη Σλοβακία, ενώ η μητέρα της πήγε στο Βερολίνο με τον Έριχ, τον μικρότερο γιο της, για να εργαστεί πάνω στην ψυχανάλυση μετά από κάλεσμα του Καρλ Άμπρααμ. Η Μελίτα βίωσε εγκατάλειψη από τη μητέρα της. Η Μελίτα σπούδασε ιατρική με διακρίσεις, αυτό δηλαδή που ονειρευόταν η Μέλανι για τον εαυτό της. Στην ηλικία των 20 ετών, η Μελίτα παντρεύτηκε τον Βάλτερ Σμιντερμπεργκ, που ήταν ένας γοητευτικός ψυχαναλυτής, 15 χρόνια μεγαλύτερός της, γόνος αριστοκρατικής οικογένειας και φίλος του Φρόυντ.
Το 1925 πεθαίνει ο Άμπρααμ και η Μέλανι μένει χωρίς μέντορα και προστάτη. Η Μέλανι χωρίζει και αποκτά πλέον έντονη κοσμική ζωή. Το 1928, η Μελίτα μετακομίζει στο Λονδίνο για να μείνει μαζί με τη μητέρα της. Το 1932 καταφέρνει να έρθει και ο σύζυγός της. Η Μελίτα το 1933 αποκτά το διδακτορικό της δίπλωμα, αποκτά αρκετούς ασθενείς και αρχίζει να διαφοροποιείται από τις θέσεις της Μέλανι, με αποτέλεσμα να αρχίζουν οι εντάσεις με τη μητέρα της. Η ανεξαρτητοποίηση της Μελίτα στοίχισε υπερβολικά στη Μέλανι, που απαιτούσε πλήρη αφοσίωση . Εδώ φαίνεται ότι η Μέλανι ήταν εξίσου τυραννική με τη δική της μάνα. Η Μέλανι εκβίαζε συναισθηματικά την κόρη της, πείθοντάς την ότι δεν είναι ώριμη και ψυχικά υγιής ώστε να κάνει παιδιά. Αντίθετα, ήταν τρυφερή με τα παιδιά- αναλυόμενους και ήταν μια ζεστή μητρική φιγούρα για τους ενήλικες- αναλυόμενους. Από το 1926 μέχρι και τον θάνατό της, η Μέλανι παρέμεινε στην Αγγλία. Ο μεγαλύτερος γιος της ο Χανς έγινε μηχανικός και παρέμεινε στο Βερολίνο.
Η Μέλανι Κλάιν υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα στον χώρο της ψυχανάλυσης και κυρίως της ψυχανάλυσης παιδιών. Είχε έντονη θερμότητα και ζωτικότητα, αν και σε νεαρή ηλικία υπέφερε από κατάθλιψη, ενώ σπάνια μιλούσε για αυτήν. Από τότε που μετακόμισε στο Λονδίνο ήταν γεμάτη σφρίγος και ενδιαφέροντα. Το κύριο ενδιαφέρον της ήταν πάντα οι άνθρωποι.
Πηγή:
Χάνα Σηγκάλ. 1995. Μέλανι Κλάιν. Εκδόσεις Καστανιώτης.
Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου