Ο όρος «ψυχοκοινωνική άνθηση» είναι μια πολυδιάστατη έννοια, που αποτελείται από πολλά σημαντικά μέρη, ενώ το άτομο μπορεί να βιώσει στον μέγιστο βαθμό την ψυχοκοινωνική άνθηση μόνο όταν βιώνει σε ένα υγιές επίπεδο κάθε διάσταση ή συστατικό της. Η ψυχοκοινωνική άνθηση σχετίζεται με άλλες θετικές έννοιες, ενώ κινείται πέρα από τα όρια της απλής ευτυχίας ή ευημερίας.
Ο Seligman υποστήριξε ότι η άνθηση είναι το αποτέλεσμα της προσοχής στην οικοδόμηση και διατήρηση των πέντε πτυχών του μοντέλου PERMA, που είναι οι εξής:
· θετικό συναίσθημα (Positive emotions)
· εμπλοκή/ δέσμευση (Engagement)
· σχέσεις (Relationship)
· νόημα (Meaning)
· επίτευξη (Accomplishments)
Για την καλλιέργεια της άνθησης απαιτείται αύξηση των θετικών συναισθημάτων, ενασχόληση με τον κόσμο και τις ενασχολήσεις μας, ανάπτυξη των βαθιών και ουσιαστικών σχέσεων, αναζήτηση νοήματος και σκοπού στη ζωή μας και επίτευξη των στόχων μας, καλλιεργώντας και εφαρμόζοντας τις δυνάμεις και τα ταλέντα μας.
Το να ανθίσουμε σημαίνει να μπορέσουμε να βρούμε την ολοκλήρωση στη ζωή μας, να ολοκληρώσουμε ουσιαστικές και αξιόλογες εργασίες και να συνδεθούμε με τους άλλους, σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Η άνθηση αποτελεί προϊόν της επιδίωξης και της δέσμευσης μιας αυθεντικής ζωής που φέρνει εσωτερική χαρά και ευτυχία μέσα από την επίτευξη των στόχων, τη σύνδεση με τα πάθη της ζωής και την απόλαυση των επιτευγμάτων μέσα από τα σημαντικά σημεία της ζωής. Η ψυχοκοινωνική άνθηση δεν είναι μια ξεχωριστή κατάσταση από την ευτυχία και την ευημερία και δεν αποτελεί ένα χαρακτηριστικό που είτε το έχει είτε δεν το έχει κάποιος. Είναι ένα στοιχείο που όλοι μπορούν να βιώσουν αρκεί να προσπαθήσουν μέχρι να το καταφέρουν. Γενικά, πρόκειται για μια διαρκή προσπάθεια του ατόμου να εξασφαλίζει μια ικανοποιητική ζωή, γεμάτη ευτυχία και ευημερία. Ωστόσο, πέρα από τα τρία βασικά στοιχεία –ικανοποίηση, ευτυχία, ευημερία- η ψυχοκοινωνική άνθηση σχετίζεται με την αυτοαποδοχή, την αισιοδοξία, την προσωπική ανάπτυξη, τις θετικές σχέσεις, την ζωντάνια, την αυτοεκτίμηση, την αυτονομία, το νόημα και τον σκοπό.
Το άτομο μπορεί να εξασφαλίσει αυξημένα επίπεδα ψυχοκοινωνικής άνθησης μέσα από τα υψηλά επίπεδα συνειδητότητας, τα υψηλά επίπεδα εξωστρέφειας, τα χαμηλά επίπεδα νευρωτισμού, την κοινωνική στήριξη, τα θετικά γεγονότα της ζωής, την ευημερία με ικανοποίηση και την ευδαιμονία.
Πηγή:
Seligman, M. E. P. (2011). Flourish: A Visionary New Understanding of Happiness and Well-being. New York City, NY: Atria Books.
https://positivepsychology.com/flourishing/. What Is Flourishing in Positive Psychology?
Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου