Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Διαβάζοντας το βιβλίο: «Βραχεία θεραπεία με ζευγάρια»

«Εκπαιδευόμενοι και επαγγελματίες ψυχοθεραπευτές και σύμβουλοι ψυχικής υγείας θα βρουν σε αυτό το βιβλίο μια νέα, προσιτή και δυναμική προσέγγιση στη βραχεία θεραπεία με ζευγάρια.

 

Πολλές προβληματικές συμπεριφορές στις σχέσεις μπορούν να θεωρηθούν προσπάθειες για εύρεση λύσης στον πόνο και τη θλίψη. Αυτός ο οδηγός θεραπείας βασίζεται στη σημαντική κλινική πείρα των συγγραφέων και στη συνθετική τους προσέγγιση που συνενώνει ιδέες από την ανθρωπιστική, αναλυτική και γνωστική- συμπεριφορική ψυχοθεραπεία.

Η προσέγγιση των συγγραφέων βασίζεται σε μια αναπτυξιακή προοπτική που σχετίζεται με το ιστορικό των συντρόφων μέχρι την παρούσα τους κατάσταση. Η μέθοδος βοηθάει τα ζευγάρια να βελτιστοποιήσουν τις καλύτερες πλευρές της σχέσης τους, αντί να παραμένουν ‘κολλημένα’ σε επαναλαμβανόμενες, μη παραγωγικές διαδικασίες.

Αυτό το βιβλίο συνδυάζει τη θεωρία με την πράξη και περιέχει αρκετά επεξηγηματικά κλινικά παραδείγματα, καθώς και ένα πραγματικό ιστορικό ζευγαριού που περιγράφει συνοπτικά τη θεραπευτική διαδικασία από την αρχή ως το τέλος» (από το οπισθόφυλλο).

Στο βιβλίο παρουσιάζεται ένα συνθετικό θεωρητικό μοντέλο για βραχεία θεραπεία με ζευγάρια, εστιάζοντας στη θεραπευτική επεξεργασία του προβλήματος συμβατότητας συστημάτων αξιών και πλαισίων αναφοράς, στη θεραπευτική επεξεργασία των περιοχών αποτελεσματικής επίλυσης προβλημάτων και διευθέτησης συγκρούσεων, στη θεραπευτική επεξεργασία των περιοχών οικειότητα, σεξουαλικής ικανοποίησης και διασκέδασης μέσα στη σχέση και στη θεραπευτική επεξεργασία προβλημάτων που σχετίζονται με τη φροντίδα του άλλου.

«Η βραχεία θεραπεία με ζευγάρια αναφέρεται σε μια εστιασμένη παρέμβαση έξι έως οκτώ συνεδριών με το συγκεκριμένο στόχο της διακοπής και αλλαγής κατεύθυνσης επαναλαμβανόμενων ξεπερασμένων προτύπων επικοινωνίας στις σχέσεις ζευγαριών. Αυτού του είδους η βραχεία θεραπεία είναι προσανατολισμένη στη διαδικασία, στοχεύει στην ανάπτυξη μιας επίγνωσης στους συντρόφους του κεντρικού, αποδιοργανωτικού, δυσπροσαρμοστικού, συμπλεκόμενου συστήματος διάδρασης, με σκοπό να αλλάξουν αυτό το πρότυπο ώστε να βιώσουν τη δυνατότητα μιας εναλλακτικής, ικανοποιητικής δυναμικής της σχέσης» (σελ. 15).

 

Πηγή:

Maria Gilbert & Diana Shmukler. 2019. Βραχεία θεραπεία με ζευγάρια. Η συνθετική προσέγγιση. Εκδόσεις Π. Ασημάκης.

 

Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου