«Είναι εύκολο να αναγνωρίσεις τις υγιείς φιλίες»…
«Σε γενικές γραμμές βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής σας. Είναι γενικά θετικές, υποστηρικτικές, δημιουργικές, μερικές φορές πολύ οικείες σχέσεις, που σας επιτρέπουν να είστε τόσο κοντά και τόσο ειλικρινείς με τον εαυτό σας όσο σας είναι άνετο και δυνατόν. Δίνουν χώρο και στους δυο σας να αναπτυχθείτε και να εξελίξετε την αυτοεκτίμησή σας. Η αυτοεπιβεβαίωση θα πρέπει να είναι η βασικότερη πληρωμή μιας φιλίας.
Αυτό δε σημαίνει πως οι υγιείς φιλίες είναι εντελώς ελεύθερες από εντάσεις ή ενοχλητικά αισθήματα. Όλοι μας αισθανόμαστε ενόχληση, ζήλεια και ανταγωνιστικότητα προς τους φίλους μας κατά καιρούς. Μερικές φορές οι συγκρούσεις μπορεί να εμφανιστούν σε όλες τις στενές φιλίες, και το να αισθάνεσαι άνετα όταν είσαι με έναν φίλο δε σημαίνει αναγκαστικά μια υγιή φιλία. Υπάρχει μια διαφορά, ωστόσο, ανάμεσα στις φιλίες που γενικά προσθέτουν στη ζωή σας, ανεξάρτητα από τα πάνω τους και τα κάτω τους, κι αυτές που επιδρούν αρνητικά πάνω σας. Μερικές φιλίες είναι δηλητηριώδεις ως προς την ευημερία σας. Μια δηλητηριώδης φιλία είναι συνήθως:
- Μη υποστηρικτική
-
- Μη ανταποδοτική
-
- Μη ικανοποιητική
-
- Αποστραγγιστική
-
- Άκαμπτη
-
- Και/ ή μη ισότιμη.
Η τοξικότητα βρίσκεται στην αλληλεπίδραση και όχι αναγκαστικά στα άτομα. Η αγάπη για τους φίλους μπορεί, χωρίς να γίνεται πάντα κατανοητό, να κουρδίζει τη σχέση με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να μην κάνει καλό σε κανέναν. Οι δηλητηριώδεις φίλοι, όμως, είναι αυτοί ακριβώς οι άνθρωποι που εκδηλώνουν ένα μοτίβο καταστροφικής συμπεριφοράς και σπάνια είναι καλοπροαίρετοι. Αν κάποια φίλη συνεχώς σας απογοητεύει, σας υποτιμά ή σας αποδυναμώνει με την εγωκεντρικότητά της, τότε είναι μια δηλητηριώδης φίλη. Αν κάποια σας παρουσιάζει συνέχεια εμπόδια και δε δείχνει ότι μπορεί να γιορτάσει μαζί σας τις επιτυχίες σας, τότε είναι μια δηλητηριώδης φίλη. Μια φίλη που απειλεί τις δικές σας αξίες ή που συνέχεια λέει ψέματα είναι μια δηλητηριώδης φίλη. […] Ένας πραγματικά δηλητηριώδης άνθρωπος είναι κάποιος που σας προδίδει, που κοιμάται με τον εραστή σας, κάνει κακό στο παιδί σας, κλέβει τον πελάτη σας ή προσπαθεί να στρέψει τους άλλους εναντίον σας. […] Μια στενή, μακρόχρονη φιλία μπορεί να αντέξει τις αλλαγές και τις δυσκολίες. Είναι απαραίτητες όμως και οι δύο πλευρές για να επιλύσουν τα προβλήματα. Συχνά, η τοξικότητα ξεπηδάει από την απροθυμία του ενός ή και των δυο σας να συζητήσετε τι έχει συμβεί.
Όταν μια φιλία δεν σας εξυπηρετεί πια (κι αν μια αλλαγή δεν είναι πιθανή ή εφικτή), τότε η μόνη απάντηση είναι η υποβάθμιση της σχέσης και το αραίωμα των συναντήσεων ή και το τελείωμά της» (σελ. 34-37).
Florence Isaacs. (2002). Φιλία ή λυκοφιλία; Ο έξυπνος οδηγός για να καταλάβετε τους πραγματικούς σας φίλους. Αθήνα: Κέδρος.
Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγος, MSc.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου