Του Άλφρεντ Άντλερ
Ο Άντλερ μελέτησε τη σειρά γέννησης των παιδιών και με βάση αυτή περιέγραψε την ψυχική τους κατάσταση και την ανάπτυξή τους. Στο βιβλίο του, μερικά από τα θέματα που αναλύει είναι τα εξής: το παραχαϊδεμένο υστερότοκο παιδί, το εκθρονισμένο πρωτότοκο παιδί, το απελπισμένο υστερότοκο παιδί, το ανεπιθύμητο παιδί και το διανοητικά καθυστερημένο ή προβληματικό παιδί.

Το παραχαϊδεμένο υστερότοκο παιδί
Το τελευταίο παιδί πολλές φορές γίνεται το πιο σημαντικό πρόσωπο, ένα πολύ άξιο και ισχυρό άτομο, κάτι που μπορεί να έχει θετικές ή αρνητικές επιδράσεις στο ίδιο το παιδί. Σε πολλές περιπτώσεις, το τελευταίο παιδί είναι παραχαϊδεμένο, επειδή οι γονείς ευχαριστιούνται που κατάφεραν να αποκτήσουν παιδί σε μια πιο προχωρημένη ηλικία. Το τελευταίο παιδί μεγαλώνει μέσα σε μια διαφορετική ατμόσφαιρα, ενώ βρίσκεται σε μια σχετικά προνομιακή κατάσταση. Δεν έχει περάσει την τραγωδία να βλέπει κάποιος άλλος να παίρνει τη θέση του και δεν απειλείται από κάποιον μικρότερο.
Το παραχαϊδεμένο παιδί έχει μάθει και απαιτεί να βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής, χρησιμοποιώντας διάφορους τρόπους. Μέσα στην τάξη ένας από τους τρόπους που θα το βοηθήσουν να βρεθεί στο κέντρο της προσοχής είναι να διαταράξει την ησυχία στην τάξη, να έχει ηγετικά στοιχεία. Κατά βάθος το παιδί αναζητά την επιβεβαίωση ότι το αγαπούν και το εκτιμούν. Όταν δεν έχει αυτή τη βεβαιότητα, ασχολείται με τους άλλους φέρνοντάς τους στα άκρα μέχρι να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό του δίνει διαρκώς καινούργια δύναμη.
Το εκθρονισμένο πρωτότοκο παιδί
Ο Άντλερ υποστηρίζει ότι κάθε παιδί σε μια οικογένεια μεγαλώνει κάτω από διαφορετικές συνθήκες. Δεν πρέπει να υποθέτουμε ότι μεγαλώνουν σε ταυτόσημες συνθήκες. Αρχικά βρίσκονταν στο κέντρο της προσοχής και το παραχάιδεψαν, ενώ μετά την εμφάνιση του δεύτερου παιδιού, η κατάσταση άλλαξε τελείως. Το μεγαλύτερο παιδί ζει μια πραγματική τραγωδία, καθώς ξαφνικά χάνει όλα όσα ήταν δεδομένα: το απόλυτο ενδιαφέρον, την προσοχή, τον χρόνο…
Το απελπισμένο υστερότοκο παιδί
Πρόκειται για ένα παιδί που προσπαθεί να βρίσκει χώρους στους οποίους είναι νικητής. Προσαρμόζεται μόνο όταν είναι ένας από τους αρχηγούς του πλαισίου στο οποίο βρίσκεται. Αισθάνεται άνετα όταν παίρνει ικανοποίηση και όταν μπορεί να είναι ο αρχηγός. Το τελευταίο παιδί δεν μπορεί να ανεχτεί να το περάσει κάποιος άλλος, καθώς έκανε πολύ δρόμο ώστε να μπορέσει να ξεπεράσει τους άλλους και πάλεψε με πολλές δυσκολίες, από τις οποίες κατάφερε να βγει νικητής. Μόλις σταματούν να το παραχαϊδεύουν, αρχίζει να δείχνει την κακή του διάθεση.
Πηγή:
Άλφρεντ Άντλερ. 1974. Τα προβληματικά παιδιά. Εκδόσεις Μπουκουμάνη.
Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.