Καινοτομίες στην πρακτική, στην πολιτική και την επικοινωνία
του Ρίτσαρντ Ουόρνερ
"Υπάρχει σήμερα μεγάλος όγκος αποδείξεων που δηλώνει ότι η εμφάνιση και η πορεία της σχιζοφρένειας επηρεάζονται από ποικίλους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Το περιβάλλον της σχιζοφρένειας βασίζεται στις γνώσεις που έχουμε για αυτούς τους παράγοντες, προκειμένου να σχεδιάσει καινοτομίες που θα μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης και τη σοβαρότητά της, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής για τους πάσχοντες και τους συγγενείς τους. Μελετώντας τις περιβαλλοντικές δυνάμεις που λειτουργούν σε ατομικό, οικογενειακό και ευρύ κοινωνικό επίπεδο, ο Ρίτσαρντ Ουόρνερ προτείνει εφικτές παρεμβάσεις, όπως:
εκπαίδευση σχετικά με τους περιγεννητικούς κινδύνους,
προώθηση αποτελεσματικών ψυχολογικών μεθόδων θεραπείας,
ίδρυση επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανθρώπων με ψυχικές ασθένειες,
γνωστικό-συμπεριφορική θεραπεία για την ψύχωση.
Το περιβάλλον της σχιζοφρένειας προτείνει πρακτικούς τρόπους ώστε να δημιουργηθεί ένας καλύτερος κόσμος για αυτούς που πάσχουν από αυτή τη σοβαρή ασθένεια και τον περίγυρό τους. Θα αποδειχτεί επίκαιρο και ενδιαφέρον ανάγνωσμα για τους διευθυντές παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας κι αυτούς που χαράζουν πολιτική, καθώς και για ψυχολόγους, συμβούλους ψυχικής υγείας και ειδικούς στην επικοινωνία" (από το οπισθόφυλλο).
«Οι άνθρωποι με ψυχωσικές διαταραχές στον αναπτυσσόμενο κόσμο συχνά γίνονται αντιληπτοί με διαφορετικό τρόπο από τον κοινωνικό τους περίγυρο. Τις τελευταίες δεκαετίες, οι ψυχίατροι που δουλεύουν σε αναπτυσσόμενες χώρες συχνά παρατηρούν το χαμηλό επίπεδο στίγματος που περιβάλλει την ψυχική διαταραχή» (σελ. 175).
"Οι ψυχικά ασθενείς γίνονται αντιληπτοί ως επιθετικοί, βίαιοι και επικίνδυνοι από τους κατοίκους των αστικών περιοχών. Επικρατεί διάχυτη απαισιοδοξία σχετικά με την πιθανή έκβαση μετά τη θεραπεία. Υπάρχει η τάση να τηρείται κοινωνική απόσταση από τους ψυχικά ασθενείς και να τους απορρίπτουν" (σελ. 177-178).
"Η ετικέτα αποτελεί μια σημαντική μεταβλητή που επηρεάζει την πορεία... της σχιζοφρένειας.... Άραγε ποιος μπορεί να αμφισβητήσει την καταστροφική επίδραση που έχει σε ένα εύθραυστο άτομο η συνειδητοποίηση ότι όλος του ο κοινωνικός περίγυρος τον θεωρεί υπάνθρωπο, ανίατο, χωρίς κίνητρα ή ανίκανο να ανταποκριθεί στις συνηθισμένες προσδοκίες;... Μπορούμε άραγε να αμφισβητήσουμε το ότι καλλιεργείται μια εκπτωτική πορεία της διαταραχής, όταν βασικοί ρόλοι μεταβάλλονται εξαιτίας του κοινωνικού στίγματος και περιορίζονται οι ευκαιρίες για απασχόληση;" (σελ. 180).
Πηγή:
Ρίτσαρντ Ουόρνερ. 2005. Το περιβάλλον της σχιζοφρένειας. Καινοτομίες στην πρακτική, στην πολιτική και την επικοινωνία. Εκδόσεις Καστανιώτη.
Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου