Επιπλοκές
Η οριακή διαταραχή προσωπικότητας μπορεί να βλάψει πολλούς τομείς της ζωής σας. Μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις οικείες σχέσεις, τις θέσεις εργασίας, το σχολείο, τις κοινωνικές δραστηριότητες και την εικόνα του εαυτού σας, με αποτέλεσμα:
-Επανειλημμένες αλλαγές ή απώλειες εργασίας.
-Μη ολοκλήρωση εκπαίδευσης.
-Πολλαπλά νομικά ζητήματα, όπως η φυλάκιση ή παραβατικές συμπεριφορές.
-Σχέσεις γεμάτες συγκρούσεις, συζυγικό στρες ή διαζύγιο.
-Αυτοτραυματισμός, όπως κόψιμο ή κάψιμο σημείων στο σώμα σας, και συχνές νοσηλείες.
-Εμπλοκή σε καταπιεστικές σχέσεις.
-Απρογραμμάτιστες εγκυμοσύνες, σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις, ατυχήματα με αυτοκίνητο/μοτοσυκλέτα και σωματική βία, λόγω παρορμητικής και επικίνδυνης συμπεριφοράς.
-Απόπειρα ή ολοκληρωμένη αυτοκτονία.
Επιπλέον, μπορεί να έχετε άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας, όπως:
-Κατάθλιψη.
-Κατάχρηση αλκοόλ ή άλλων ουσιών.
-Αγχώδεις διαταραχές.
-Διατροφικές διαταραχές.
-Διπολική διαταραχή.
-Διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD).
-Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).
-Άλλες διαταραχές προσωπικότητας.
Πώς γίνεται η διάγνωση της οριακής διαταραχής προσωπικότητας;
Ένας εξουσιοδοτημένος επαγγελματίας ψυχικής υγείας —όπως ψυχίατρος, ψυχολόγος ή κλινικός κοινωνικός λειτουργός— μπορεί να διαγνώσει την οριακή διαταραχή προσωπικότητας αξιολογώντας ενδελεχώς τα συμπτώματα, τις εμπειρίες και το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό ενός ατόμου. Μια προσεκτική και ενδελεχής ιατρική εξέταση μπορεί να βοηθήσει στον αποκλεισμό άλλων πιθανών αιτιών συμπτωμάτων.
Η οριακή διαταραχή προσωπικότητας συνήθως διαγιγνώσκεται στα τέλη της εφηβείας ή στις αρχές της ενηλικίωσης. Περιστασιακά, άτομα κάτω των 18 ετών μπορεί να διαγνωστούν με οριακή διαταραχή προσωπικότητας εάν τα συμπτώματά τους είναι σημαντικά και διαρκούν τουλάχιστον 1 χρόνο.
Πώς αντιμετωπίζεται η οριακή διαταραχή προσωπικότητας;
Είναι σημαντικό τα άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας να λαμβάνουν θεραπεία από έναν εξουσιοδοτημένο επαγγελματία ψυχικής υγείας.
Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να βελτιωθούν τα συμπτώματα μετά την έναρξη της θεραπείας. Είναι σημαντικό τα άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας και τα αγαπημένα τους πρόσωπα να είναι υπομονετικά, να τηρούν το σχέδιο θεραπείας και να αναζητούν υποστήριξη κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
Μερικά άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας μπορεί να χρειάζονται εντατική, συχνά ενδο-νοσοκομειακή φροντίδα για να διαχειριστούν σοβαρά συμπτώματα, ενώ άλλα μπορεί να είναι σε θέση να διαχειριστούν τα συμπτώματά τους με εξωτερική φροντίδα.
Ψυχοθεραπεία
Η ψυχοθεραπεία αποτελεί την κύρια αντιμετώπιση για άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας. Η ψυχοθεραπεία γίνεται με έναν αδειούχο, εκπαιδευμένο επαγγελματία ψυχικής υγείας σε ατομικές συνεδρίες ή με άλλα άτομα σε ομαδικά περιβάλλοντα. Οι ομαδικές συνεδρίες μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας να μάθουν πώς να αλληλεπιδρούν με άλλους και να εκφράζονται αποτελεσματικά. Αποτελεσματικές προσεγγίσεις ψυχοθεραπείας είναι οι εξής παρακάτω:
• Η διαλεκτική συμπεριφορική θεραπεία (DBT) αναπτύχθηκε ειδικά για άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας. Η DBT χρησιμοποιεί έννοιες της ενσυνειδητότητας (mindfulness), δηλαδή της επίγνωσης της παρούσας κατάστασης και της συναισθηματικής κατάστασης του ατόμου. Η DBT διδάσκει επίσης δεξιότητες για να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν έντονα συναισθήματα, να μειώσουν τις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές και να βελτιώσουν τις σχέσεις τους.
• Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας να αναγνωρίσουν και να αλλάξουν βασικές πεποιθήσεις, σκέψεις και συμπεριφορές που προέρχονται από ανακριβείς αντιλήψεις και προβλήματα αλληλεπίδρασης με τους άλλους. Η CBT μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να μειώσουν τις εναλλαγές της διάθεσης και τα συμπτώματα άγχους και μπορεί να μειώσει τον αριθμό των αυτό-τραυματιστικών ή αυτοκτονικών συμπεριφορών.
Εάν έχετε οριακή διαταραχή προσωπικότητας, μην αποθαρρύνεστε. Πολλοί άνθρωποι με αυτή τη διαταραχή βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου με τη θεραπεία και μπορούν να μάθουν να ζουν ικανοποιητικά και ποιοτικά.
Πηγές:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/borderline-personality-disorder/symptoms-causes/syc-20370237 (retrieved at 10:00, 12/28/23)
https://www.nimh.nih.gov/health/topics/borderline-personality-disorder (retrieved at 17:00, 04/02/24)
Κουραβάνας Νικόλαος & Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου