Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

Θεραπεία μέσω τέχνης: η ψυχοθεραπεία στο μουσείο

Πώς μπορούν οι άνθρωποι να βοηθηθούν με την ψυχοθεραπεία μέσω του μουσείου; Πώς οι άνθρωποι αναγνωρίζουν τον εαυτό τους μέσα από τα εκθέματα του μουσείου;

 

Αν και δεν είναι πολύ συνηθισμένος τρόπος ψυχοθεραπείας, η ψυχοθεραπεία στο μουσείο αποτελεί έναν τρόπο θεραπείας. Τα εκθέματα και οι δυνατότητες που διαθέτουν τα μουσεία και οι γκαλερί μπορούν να εμπλακούν στο ψυχοθεραπευτικό έργο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, χρησιμοποιείται το μουσείο ως ένας τρόπος έκφρασης συναισθημάτων και εμπειριών του ατόμου, το οποίο μέσα από τα εκθέματα προβάλλει πτυχές της προσωπικότητας και του εαυτού του.

Στο πλαίσιο της ψυχοθεραπείας στο μουσείο, οι θεραπευόμενοι μπορεί να δουν τον εαυτό τους πάνω στα εκθέματα του μουσείου (προβάλλουν τον εαυτό τους πάνω στα εκθέματα) και μέσα από τον προβληματισμό για τα εκθέματα μπορεί να προκύψουν απαντήσεις και για τον εαυτό τους. Ένα έκθεμα μπορεί να προκαλέσει ισχυρά συναισθήματα ή να συμβολίζει μια πτυχή κάποιες εμπειρίας του ατόμου ή να έχει κάποιο συγκεκριμένο νόημα για το άτομο. Χρησιμοποιώντας ως μέσο τα εκθέματα του μουσείου, ο ψυχοθεραπευτής δίνει τη δυνατότητα στα άτομα να μάθουν καλύτερα τον εαυτό τους, να κατανοήσουν διάφορες πτυχές του χαρακτήρα τους και να νοηματοδοτήσουν διαφορετικά τη ζωή τους. 

 

 

Το περιβάλλον του μουσείου μπορεί να βοηθήσει τα μέλη της ψυχοθεραπευτικής ομάδας να γίνουν πιο δημιουργικά κατά τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση. Ένας μη κλινικός χώρος, όπως το μουσείο, θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να αισθάνονται περισσότερο συνδεδεμένοι μεταξύ τους αλλά και με την τοπική κοινότητα μέσα στην οποία ανήκει το μουσείο, ξεπερνώντας τον κοινωνικό αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση που μπορεί να έχουν βιώσει σε διάφορες καταστάσεις.

Τα μέλη της ομάδας εξερευνούν τα εκθέματα του μουσείου και στη συνέχεια δημιουργούν κάποια τέχνη με τη χρήση διαφορετικών υλικών. Στην αρχή, προτείνει ο ψυχοθεραπευτής ορισμένες εργασίες, όπως να βρουν τρία εκθέματα για να αναπαραστήσουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον τους, ενώ όσο περνούν οι εβδομάδας βρίσκουν όλο και πιο πολλά αντικείμενα με τα οποία συνδέονται. Στο τέλος κάθε συνεδρίας, υπήρχε χρόνος για συζήτηση από τα μέλη της ομάδας. Μέσα από την αλληλεπίδραση με τα εκθέματα και την αλληλεπίδραση με την ομάδα κάθε άτομο οδηγείται σε κάποια συμπεράσματα για τον εαυτό του, σε ένα σύνολο από αυτό-ανακαλύψεις… Το μουσείο, τα εκθέματα, οι εμπειρίες και η αλληλεπίδραση στο μουσείο μπορεί να αποτελέσουν το ερέθισμα για αλλαγές, ή την έμπνευση για συνειδητοποιήσεις και αλλαγές… 

 

Η συμμετοχή στην ψυχοθεραπευτική ομάδα στο μουσείο μπορεί να μας δείξει νέους τρόπους σκέψης, νέους τρόπους αντίληψης των πραγμάτων, νέα νοήματα και νέες ανακαλύψεις… για τον εαυτό, τις σχέσεις και όλα όσα μας αφορούν…

 

Πηγή:

https://theconversation.com/art-psychotherapy-can-help-people-explore-themselves-through-museum-exhibits-107387. Art psychotherapy can help people explore themselves through museum exhibits.

 

Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη, Ψυχολόγοι, MSc.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου