Ένα από τα πολύ γνωστά αποφθέγματα του Sigmund Freud είναι το εξής: «Όπου και αν με πήγαν οι θεωρίες μου, βρήκα ότι ένας ποιητής ήδη είχε πάει εκεί…». Με αυτή τη φράση προφανώς ο Φρόυντ ήθελε να υπογραμμίσει τη σημασία που θα έπρεπε να έχει η λογοτεχνία στη ζωή μας. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι ο Φρόυντ μελέτησε και εμπνεύστηκε από τις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες, αλλά και από την ελληνική μυθολογία.
Η λογοτεχνία, λοιπόν, μας βοηθά να καλλιεργήσουμε την ψυχή και τον νου μας, να ψυχαγωγηθούμε, να διαμορφώσουμε κάποιες ιδέες για εμάς τους ίδιους, αλλά και τον κόσμο που μας περιβάλλει. Επίσης, η λογοτεχνία μας βοηθάει να έρθουμε σε επαφή με τα συναισθήματά μας, να γίνουμε φιλομαθείς, να αναβαθμίσουμε τις γνώσεις μας, να αγαπήσουμε το βιβλίο και να αποτελέσουμε παράδειγμα προς μίμηση για κάποιους σημαντικούς μας άλλους ή για τα παιδιά μας.
Ένα εξαιρετικό βιβλίο λογοτεχνίας από έναν σπουδαίο συγγραφέα, τον Morris West, είναι το “The world is made of glass” («Ο κόσμος είναι φτιαγμένος από γυαλί»). Παρά το γεγονός ότι έχουν μεταφραστεί αρκετά βιβλία του στα ελληνικά, το συγκεκριμένο δεν έχει μεταφραστεί. Ο West έχει γράψει τριάντα βιβλία, εκ των οποίων πολλά από τα μυθιστορήματά του ανέβηκαν ως ταινίες στη μεγάλη οθόνη. Αξίζει ίσως να σημειωθεί ότι τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 28 γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερα από εβδομήντα εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.
Στο εξώφυλλο του βιβλίου του αναφέρονται τα εξής:
«Το υπέροχο νέο μυθιστόρημα του Morris West είναι μια ιστορία αγάπης, σεξουαλικής εμμονής, δολοφονίας, ενοχής και της απόλυτης ανάγκης για συγχώρεση ως προϋπόθεση της ανθρώπινης λογικής. Η εξαιρετική του δύναμη θα δώσει στον συγγραφέα ένα ακόμη ευρύτερο κοινό από πριν. Αυτό το μυθιστόρημα αφορά έναν άνδρα και τρεις γυναίκες σε μια σύγκρουση που διερευνά τη λεπτή γραμμή μεταξύ αγάπης και μίσους, καλού και κακού, φαντασίας και πραγματικότητας. Η αφήγηση βασίζεται στην πραγματικότητα: ένα ιστορικό περιπτώσεων που καταγράφεται στην αυτοβιογραφία του Carl Gustav Jung. Ο απολογισμός του είναι σύντομος και περιέργως απόκρυφος: Μια κυρία ήρθε στο γραφείο μου. Αρνήθηκε να δώσει το όνομά της ... Αυτό που έπρεπε να μου γνωστοποιήσει ήταν μια εξομολόγηση. Η εκδοχή της συνάντησης του Morris West είναι ένα συναρπαστικό μείγμα αλήθειας και δραματικού προβληματισμού. Τα γεγονότα καλύπτουν τη χρυσή εποχή του Belle Epoque, μέχρι το λυκόφως του 1913, πριν σβήσουν τα φώτα πάνω από την Ευρώπη και ξεκίνησε ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος. Ήταν μια χρονιά κρίσης για τον Jung. Απομακρύνθηκε από τον παλιό του φίλο και τον δάσκαλό του, τον Φρόιντ. Η γυναίκα του ήταν έγκυος στο πέμπτο παιδί τους. Είχε αρχίσει μια ερωτική σχέση με τον μαθητή του Toni Wolff και, για να καλύψει τα πάντα, είχε ήδη υποστεί μια μανιακή - καταθλιπτική ασθένεια που επρόκειτο να διαρκέσει για τέσσερα χρόνια. Ο Jung και η ανώνυμη γυναίκα που ήρθε αναζητώντας τη βοήθειά του είναι δύο μοίρες σε μια πορεία σύγκρουσης. Ώριμη, όμορφη, διεφθαρμένη, η ίδια η γυναίκα είναι μια κλασική δημιουργία της οποίας η μνήμη θα στοιχειώσει τον αναγνώστη πολύ μετά το γύρισμα της τελευταίας σελίδας. Ο κόσμος είναι φτιαγμένος από γυαλί μπορεί να κριθεί ως το αριστούργημα του Morris West».
Το εν λόγω μυθιστόρημα παρά το γεγονός ότι είναι δημοφιλές στο ευρύ κοινό συνίσταται για να διαβαστεί από ψυχαναλυτές και ψυχοθεραπευτές όλων των προσεγγίσεων. Προσωπικά, θα σύστηνα το μυθιστόρημα αυτό σε όσους αναγνώστες αρέσει το μυστήριο. Πέρα από τις αναφορές σε διάφορες πόλεις και χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας νομίζω ότι είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι η αφήγηση σε ταξιδεύει σε απίστευτα ακριβείς ιστορικές λεπτομέρειες από τη ζωή του Jung, την οικογενειακή του ζωή, δηλαδή τη σχέση του με τη σύζυγό του και τα παιδιά του, τη σχέση του με τον μαθητή του Toni Wolff, την έναρξη της «δημιουργικής» ασθένειάς του, κτλ.
Μέσα από έναν πλούσιο πεζογραφικό λόγο, ο West καταφέρνει να μεταφέρει τον αναγνώστη στο μυαλό ενός σπουδαίου ψυχιάτρου- ψυχαναλυτή, που προσπαθεί να ξεκλειδώσει τα μυστικά και το ασυνείδητο της ασθενούς του. Ο αντίκτυπος της συνάντησης με αυτή την όμορφη αλλά «κακιά» γυναίκα επέφερε μια φοβερή επίδραση στον Jung οδηγώντας τον σχεδόν σε πλήρη κατάρρευση. Όμως, μέσα από τους τεράστιους αγώνες του Jung, ενός από τους πρωτοπόρους της σύγχρονης ψυχιατρικής, όλοι εμείς σήμερα επωφελούμαστε από το έργο του και τις ανακαλύψεις του.
Κουραβάνας Νικόλαος- Παπαδοπούλου Ελένη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου