Το κίνημα Pro- Ana αποτελεί τη συντομογραφία για την προ-ανορεξία, και είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι υπάρχει μια πληθώρα από blogs, ιστότοπους και φόρουμ όπου τα άτομα που υποφέρουν από ανορεξία, βουλιμία ή άλλες διατροφικές διαταραχές συζητούν μεταξύ τους και ανταλλάσσουν απόψεις που όμως υποστηρίζουν την ανορεξία και τη βουλιμία καθώς δεν τις αντιλαμβάνονται ως διατροφικές διαταραχές, αλλά απλώς ως κάποιες πρακτικές πρόσληψης της τροφής.
Γενικά διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει κάποιο νομικό πλαίσιο που να απαγορεύει στον καθένα που θέλει να δημιουργήσει έναν ιστότοπο pro– Ana και μάλιστα να το διαφημίζει με διάφορους τρόπους ώστε να προσελκύσει όσο περισσότερους επισκέπτες μπορεί. Δηλαδή, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν υπάρχει κάποιος επίσημος ή ανεπίσημος φορέας, ούτε οργάνωση, εφόσον ο καθένας μπορεί να φτιάχνει pro-Ana blog ελεύθερα. Αυτά όμως τα blog και οι υπόλοιποι ιστότοποι με τη συμβολή και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να ενισχύσουν τη διαταραχή της ανορεξίας, καθώς οι άνθρωποι που συμμετέχουν στις συζητήσεις συχνά επαινούν την απώλεια βάρους και προβάλλουν κατά κάποιο τρόπο τα πολύ αδύνατα σώματα ως πρότυπα, αντί για τα υγιή σώματα με κανονική μάζα και αναλογία μυών και λίπους. Οι ιστότοποι αυτοί στην πλειοψηφία τους κατακλύζονται από φωτογραφίες με απίστευτα αδύνατα σώματα κάνοντας κάποιους από τους επισκέπτες αυτών των διαδικτυακών σελίδων να αισθάνονται ως υπέρβαροι κι ας έχουν φυσιολογικό βάρος και κανονική υγεία. Επίσης, αυτή η προβολή των υπερβολικά αδύνατων σωμάτων και ο θαυμασμός τους, οδηγεί κάποιους να σκεφτούν ότι πρέπει κι αυτοί να χάσουν αρκετό βάρος για να τους θαυμάζουν οι άλλοι και να γίνουν πιο αγαπητοί!
Το Pro-Ana είναι ένας τρόπος ζωής που προωθείται μέσω του διαδικτύου, και κατασκευάζει μια εικονική πραγματικότητα αλλά και λανθασμένα πρότυπα ομορφιάς, αφού αποσκοπεί στο να προωθήσει την ιδέα και την άποψη ότι στόχος όλων των ανθρώπων θα πρέπει να είναι η επίτευξη πολύ χαμηλού βάρους. Ουσιαστικά το pro– Ana λαμβάνει τα χαρακτηριστικά ενός κινήματος ή μιας θρησκείας, εφόσον απορρίπτει την επιστημονική γνώση που προέρχεται από την επιστήμη της ιατρικής δημιουργώντας μια νέα ταυτότητα για τους επισκέπτες και τα μέλη που βρίσκουν καταφύγιο σε αυτούς τους ιστοτόπους προτιμώντας να ζουν σε μια εικονική πραγματικότητα.
Το κίνημα pro- Ana όπως μπορούμε να αντιληφθούμε έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ιατρικώς ορθές συμβουλές καθώς και με την ψυχολογική αντιμετώπιση και υποστήριξη που θα πρέπει να λαμβάνουν τα άτομα που υποφέρουν από ανορεξία και βουλιμία, ειδικά μάλιστα για την ανορεξία η οποία μπορεί να έχει πολύ δυσάρεστες επιπτώσεις στη γενική και ψυχολογική υγεία του ατόμου και να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο. Δεν πρόκειται λοιπόν για απλές διαταραχές, αλλά για πολύ σοβαρές διαταραχές με τις οποίες δε θα πρέπει να παίζει κανείς και τα άτομα που υποφέρουν από αυτές θα πρέπει να απευθύνονται μονάχα σε ειδικούς όπως είναι οι διατροφολόγοι, οι ψυχολόγοι και οι ψυχίατροι. Αντ’ αυτού, διαπιστώνουμε ότι όλα αυτά τα sites μοιάζουν με μια κοινότητα στήριξης για όσα κορίτσια εμφανίζουν αυτές τις διατροφικές διαταραχές και τα οποία νιώθουν απομόνωση και μοναξιά, και ψάχνουν τρόπους ώστε να βοηθηθούν χωρίς όμως τελικά να τα καταφέρνουν. Μάλιστα για να ακούγονται ως πιο ελκυστικές και λιγότερο απειλητικές αυτές οι διαταραχές, τα άτομα που χειρίζονται τα συγκεκριμένα blogs και sites αποκαλούν την ανορεξία και τη βουλιμία με μικρά ονόματα σαν να επρόκειτο για ανθρώπους, δηλαδή επιχειρούν να ανθρωποποιήσουν αυτές τις διαταραχές αποδομώντας έτσι και αλλοιώνοντας τα χαρακτηριστικά και την αλήθεια γύρω από αυτές τις διαταραχές. Θα λέγαμε ότι πρόκειται για μια μόδα, για μια νέα τάση της εποχής όπου δίνεται έμφαση στην εικόνα του ατόμου πριμοδοτώντας την δήθεν τελειότητα του πολύ αδύνατου σώματος.
Στους ιστότοπους αυτούς δίνονται συμβουλές για τους τρόπους με τους οποίους το άτομο που υποφέρει από ανορεξία ή βουλιμία, θα μπορούσε να καταστείλει το αίσθημα της πείνας. Ακόμη προτείνονται τρόποι για το πώς θα μπορούσε ένα άτομο να αποκρύψει για παράδειγμα τους εμετούς του ή κάποιες άλλες πρακτικές που αποτελούν ρουτίνα για αυτά τα άτομα. Όλα αυτά τα blogs, οι ιστότοποι και ειδικά με την ταχεία ανάπτυξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι πληροφορίες τους μεταδίδονται με απίστευτα γρήγορο τρόπο και σε πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων. Φυσικά δεν υφίσταται κανένας έλεγχος για επιστημονικές πηγές, ούτε παρουσιάζεται πουθενά η επίσημη επιστημονική άποψη, ούτε έστω κάποια ψήγματα επιστημονικού αντίλογου από την ιατρική κοινότητα. Βέβαια, μόνο και μόνο από τα ονόματα αυτών των ιστοτόπων, μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει περί τίνος πρόκειται και ποιοι είναι οι σκοποί τους. Τέτοια ονόματα είναι για παράδειγμα τα εξής: όπως "Πείνα για τελειότητα", "2b-Thin" και "Anorexic Nation".
Ο πολλαπλασιασμός των ιστοσελίδων pro-Ana θα λέγαμε ότι καθρεφτίζει ένα σύμπτωμα των ίδιων των διατροφικών διαταραχών καθώς τα άτομα που υποφέρουν από ανορεξία και βουλιμία, συνήθως εξακολουθούν να επισκέπτονται αυτές τις ιστοσελίδες παρόλο που δεν μπορούν να βοηθηθούν. Ίσως, το αίσθημα ότι ανήκουν σε μια κοινότητα, να είναι πιο δυνατό από το θάρρος να σταματήσουν να λένε ψέματα στον εαυτό τους και να αντιμετωπίσουν την αλήθεια. Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι δύο τόσο σοβαρές διαταραχές αντιμετωπίζονται ως lifestyle, κι ως εκ τούτου ως επιλογή.
Αντί να βλέπουμε και να αντιμετωπίζουμε αυτές τις διαταραχές ως ασθένειες, συζητούνται σαν να είναι ένας βιώσιμος τρόπος ζωής. Στην πραγματικότητα, τουλάχιστον ένας ιστότοπος προσβάλλει άτομα που αυτοαποκαλούνται «ανορεξικά» επειδή αυτή η ετικέτα υποθέτει ότι υπάρχει κάτι λάθος με αυτήν την κατάσταση.
References
https://americanaddictioncenters.org/anorexia-treatment/pro-ana#dangers-of-pro-ana-sites.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου